latinica  ћирилица
30/03/2017 |  20:10 ⇒ 31/03/2017 | 08:26 | Autor: RTRS

Dodik sa Ivancovim i delegacijom Sankt Peterburga: Ruska podrška zagarantovana (VIDEO)

Rusija će i ubuduće podržavati Republiku Srpsku - poručeno je sa sastanaka predsjednika Milorada Dodika sa ruskim ambasadorom Petrom Ivancovim, i predsjednikom Parlamenta Sankt Peterburga, Vjačeslavom Makarovim. Rusija želi da se poštuje Dejton, a sa Srpskom će jačati ekonomsku, privrednu i kulturnu saradnju. Stav Rusije je jasan i o neustavnom pokušaju Bakira Izetbegovića da pokrene reviziju tužbe protiv Srbije.
Banja Luka: Dodik, Ivancov, Makarov - Foto: RTRS
Banja Luka: Dodik, Ivancov, MakarovFoto: RTRS

Predsjednik Milorad Dodik kaže da je Rusija kao i Srpska opredijeljena da organi BiH funkcionišu, ali da je i zabrinuta za trenutno stanje u zajedničkim institucijama. Ističe da je sa Ivancovim razgovarao o načinima kako bi se situacija mogla deblokirati.

"Naš stav je poznat. Polazimo od toga da se BiH pred Međunarodnim sudom mora obraćati putem zvaničnim institucija", rekao je ambasador Petar Ivancov.

"Mislim da se slažemo u jednom, a to je da se konačno i bez oklijevanja, mora utvrditi odgovornost za nastalu situaciju. Uvijek kada je bilo i malo problema na strani RS, Zapad je pokušao da je devalvira. A sada, kada imamo jasno antidejtonsko ponašanje, gotovo i ne čujemo glas s te strane", rekao je Dodik.

 Dodik smatra da deblokade zajedničkih bh. organa neće doći u narednih nekoliko mjeseci. Podsjeća i na narušene odnose u bošnjačkoj političkoj eliti, na relaciji sa hrvatskim političarima u institucijama BiH i u Federaciji.

"Јedini koji još održavaju lidera SDA Bakira Izetbegovića, nakon pokretanja revizije presude, su ovi iz SDS-a i Saveza za promjene. U BiH je pat- pozicija i ne postoji više zajednički nivo vlasti, iako ljudi sa Zapada pokušavaju da to zakrpe, što je vidljivo i iz priče o Međunarodnom monetarnom fondu", dodao je Dodik.

Da stavove i politiku predsjednika Dodika Rusija podržava, potvrdio je i predsjednik Zakonodavne skupštine Sankt Peterburga Vjačeslav Makarov koji je naglasio da će Rusija biti uz Srpsku i ubuduće.

"U Rusiji prate, znaju i poštuju Dodikov stav na mađunarodnoj areni. U tom smislu podrška Rusije Republici Srpskoj je jasna i važna. Tako će biti i u narednom periodu", rekao je Makarov.

Makarov kaže da su odnosi Srpske i Sankt Peterburga zasnovani na ranijim dogovorima ruskog predsjednika Vladimira Putina i Dodika o saradnji u različitim oblastima - ekonomiji, politici, turizmu.

Predsjednik Dodik kaže da je sa delegacijom Sankt Peterburga razgovarao o jačanju privredne saradnje, u cilju otvaranja novih radnih mjesta.