X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
30/03/2017 |  22:38 | Izvor: RTRS

Revolucionarni 3D štampač "odštampa" kuću za samo 24 sata

Ruska kompanija "Apis Cor" odštampala je prvu kuću u potpunosti izgrađenu pomoću mobilnog 3D printera, i to za samo jedan dan. Izgradnja je koštala nešto više od 10.000 dolara, a kompanija tvrdi da kuća može da traje 175 godina i da izdrži različite vremenske uslove.
Štampač 3D (Foto:designboom.com) -
Štampač 3D (Foto:designboom.com)

Želeći da ponudi alternativu tradicionalnom načinu gradnje i kreira priuštiv objekat za stanovanje, "Apis Cor" je za samo 24 sata sagradio kuću uz pomoć svog mobilnog 3D štampača. Kuća je izgrađena od betona, ima četiri prostorije i površinu od 37 kvadratnih metara.

Gradnja objekata za stanovanje 3D štampanjem nije novina, ali inovativni štampač ruske kompanije najavljuje revoluciju u tom načinu gradnje. Dosadašnji 3D štampači su bili masivni i zahtijevali su da se dijelovi kuća, tj. zidovi, grade u fabrici, a zatim sklapaju na gradilištu. Ruski štampač omogućio je da se kompletna kuća izgradi na mjestu gradnje.

Štampač "Apis Cor" je dovoljno snažan da izgradi kuću za dan, ali i dovoljno mali da može da se pomjera uz minimalne pripreme i troškove transporta. Štampač je dugačak pet metara i težak dvije i po tone i može da se sklopi za samo 30 minuta.

Njegova laka prenosivost omogućuje da se izgradi objekat na jednoj lokaciji, a već sljedećeg dana je moguće graditi na drugom mjestu. To je posebno značajno za zemlje u razvoju, koje imaju veliku potrebu za brzom i jeftinom gradnjom.