latinica  ћирилица
31/03/2017 |  12:42 ⇒ 03/04/2017 | 07:41 | Autor: RTRS

Banjaluka: Međunarodni skup Udruženja hirurga i gastro-enterologa Srpske (VIDEO)

Bolesti debelog crijeva iz godine u godinu sve su učestalije među građanima Republike Srpske. Kao jedan od uzroka navodi se loša ishrana i neredovna fizička aktivnost. O najnovijim trendovima u liječenju debelog crijeva razgovarano je na 18. Međunarodnom skupu u Banjaluci koji su organizovala Udruženja hirurga i gastro-enterologa Srpske.
Stručni sastanak o temi "Minimalno invazivni pristup u rješavanju patologije debelog crijeva" - Foto: SRNA
Stručni sastanak o temi "Minimalno invazivni pristup u rješavanju patologije debelog crijeva"Foto: SRNA

Pod novijim trendovima liječenja patologije debelog crijeva smatra se laparoskopska operacija, koja je izvedena juče u UKC-u Srpske, a izveo ju je hirurg Marko Zelić iz Kliničkog bolničkog centra "Rijeka" zajedno s timom banjalučkih ljekara.

"Kod takvih operacija ne radi se klasični rez na kojem se pristupa u trbušnu šupljinu. Operacija se izvodi putem malih incinzija na trbušnoj strenci, a nakon toga se uvidi kamera pa se instrumentima radi jednaka operacija kao klasična", pojasnio je Marko Zelić, predsjednik Hrvatskog društva za laparoskopsku hirurgiju i predstavnik Klinički bolnički centar "Rijeka".

Prosječno vrijeme boravka u bolnici poslije ovakve operacije je pet dana, mogućnost infekcije je manja, a kvalitet života operisanih je bolji.

"Laporaskopske operacije se izvode već u Kliničkom centru Banjaluka. To su bili manji operativni zahvati...", rekao je Novak Vasić, savjetnik generalnog direktora UKC-a Republike Srpske.

Najčešća patologija debelog crijeva je karcinom. Kao jedan od faktora uzroka navodi se loša ishrana i neredovna fizička aktivnost, zbog čega bi trebalo poštovati sljedeće upute.

"Da se jede tri puta dnevno, spava 7 sati, konzumira svježa hrana, naročito konzumacija crvenog mesa jede jednom nedjeljno", savjetuje Zdravko Marić, predsjednik Udruženja hirurga Republike Srpske.

Liječenje patologije debelog crijeva minimalno invazivnim metodama usvojen je u svim većim centrima širom svijeta.