latinica  ћирилица
31/03/2017 |  16:19 ⇒ 16:23 | Autor: RTRS

Za Kalinovčane besplatno liječenje zuba na Medicinskom fakultetu u Foči

Učenici Osnovne škole "Ljutica Bogdan" iz Kalinovika jednom sedmično dolaze na besplatno liječenje zuba na Medicinski fakultet u Foči, što je rezultat dogovora ove dvije ustanove, a za čim se potreba ukazala zbog nepostojanja stomatologa u kalinovačkom Domu zdravlja.
Foča: Medicinski fakultet - Foto: RTRS
Foča: Medicinski fakultetFoto: RTRS

Profesori i asistenti Medicinskog fakulteta u svakodnevnom radu su primijetili da je zdravlje zuba posebno loše kod djece iz Kalinovika, a kada su saznali da u tamošnjem Domu zdavlja ne postoji stomatolog odlučili su da u Osnovnoj školi "Ljutica Bogdan" izvrše stomatološke preglede djece.

- U dogovoru sa direktoricom škole uradili smo to simbolično na Svjetski dan oralnog zdravlja 20. marta. Pregledano je svako dijete koje je taj dan bilo u školi, objasnili smo im kako se pravilno peru zubi, koja sredstva treba da koriste i nakon svega toga napravili plan terapije za svako dijete, koji smo proslijedili direktorici škole - kaže docent dječije i preventivne stomatologije na Medicinskom fakultetu u Foči Svjetlana Јanković.

Ona ističe da kod djece ima dosta nesaniranih zuba.

- To znači dosta karijesa, malo plombica i ono što je zabrinjavajuće jeste da ta djeca imaju dosta zuba koji su za vađenje - navela je Јankovićeva.

Škola je obezbijedila prevoz i djeca jednom sedmično, uz pristanak roditelja, imaju priliku da poprave zube na fakultetu u Foči.

Pomoćnik dekana Medicinskog fakulteta Nikola Stojanović napomenuo je da ta ustanova kompletne troškove saniranja snosi sama.

Popravke zuba vrše se na vježbama studenata pete i šeste godine.

- U toku ovih vježbi obavlja se sve što je neophodno za potpunu sanaciju usne šupljine djece, od preventivno-profilaktičkih metoda do, naravno, konzervativnih metoda, kao što su obične sanacije ili ekstrakcije zuba. Sve ove intervencije obavljaju se pod vidnim okom ljekara, koji se uvijek nalaze u sali - kaže docent dječije i preventivne stomatologije na Medicinskom fakultetu Bojana Davidović.

Otac sedmoro djece Radomir Avram izrazio je zadovoljstvo što su njegova djeca dobila ovaj vid primarne zaštite s obzirom na to da u Kalinoviku nema stomatologa.

- Ovdje smo zadovoljni i ovo nam puno znači - ističe Avram.

Posjete djece iz OŠ "Ljutica Bogdan" trajaće do kraja ovog semestra, a roditelji se nadaju da će se do tada riješiti problem nedostatka stomatologa u Kalinoviku i da će njihova djeca, ali i ostali Kalinovčani, imati priliku da zube liječe u svojoj opštini.

Izvor: SRNA