latinica  ћирилица
31/03/2017 |  18:59 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Kad mrki medvjedi postanu kućni ljubimci (VIDEO)

Nesvakidašnja priča o divljim životinjama koje su postale kućni ljubimci- bar nakratko, stiže iz Crne Gore.
Medvjedići - Foto: RTRS
MedvjedićiFoto: RTRS

Mještani nikšićkog sela Brestice pronašli su i nakratko zbrinuli dva mladunčeta mrkog medvjeda. Mečići su već sada u pruhvatilištu za divlje životinje, a njihovi prvi udomitelji redovno ih posjećuju.

Ilinka Bigović i njen brat Vuko Simović pronašli su medvjediće u pećini, gladne i uznemirene. Majku mladunčadi vjerovatno su ubili krivolovci, a ljudska ruka, briga i dom, mečad su spasila sigurne smrti.

Od prvog trena, priča Ilinka, razmazila je svoje mezimce, hranila ih mlijekom, grijala i milovala. To su, dodaje u šali njeni mačići, a ne mečići.

Nesvakidašnji gosti na imanju Simovića dobro su se snašli i prihvatili ljudsku ljubav i pažnju. Ipak, njihovo prirodno stanište je divljina, pa su morali biti udomljeni.

- Predali smo ih nekom ko će ih dobro čuvati, ali ja ću ih stalno posjećivati - kaže Ilinka.

Novi dom brestički medvjedići pronašli su Prihvatilištu za divlje životinje u Piperima, kod Podgorice. Tu će im biti omogućena stručna njega i pažnja, a nakon godinu dana privikavanja na divljinu i zakone prirode daleko od ljudskog doma, medvjedi će biti predati u neki od evropskih rezervata prirode.