latinica  ћирилица
31/03/2017 |  19:25 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Zašto grad Doboj pokušava da uništi Progres? (VIDEO)

Propao je pokušaj grada Doboja da Komunalnom preduzeću Progres oduzme poslove prikupljanja i odvoza smeća.
Doboj - komunalno -
Doboj - komunalno

Bar za sada, jer je nakon mišljenja Ministarstva uprave i lokalne samouprave ponovo na potezu gradska Skupština, koja nezakonite odluke treba da izmijeni ili poništi. Zašto, i po čijem nalogu, grad Doboj pokušava da uništi Progres, u kojem je vlasnik oko 26 odsto akcija?

KP Progres i dalje će da prikuplja i odvozi smeće iz Doboja, a građani će zauzvrat da im plaćaju uslugu. Epilog je to višemjesečnog spora ovog preduzeća i Grada Doboja. U Progresu kažu da su se tome i nadali, a njihovo uvjerenje da su u pravu potvrdilo je nedavno pristiglo mišljenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

- Institucionalno smo se obratili nadležnom organu koji je rekao da te sporne odluke nisu donesene u skladu sa zakonom. Te odluke su praktično obavještenjem Ministarstva stavljene van snage - kaže Mladen Vulić, direktor za pravne poslove u KP Progres.

U skupštinskom rukovodstvu kažu da iz Ministarstva ništa nisu dobili, dok u izvršnoj vlasti uvjeravaju da će odluke biti usklađene sa zakonom i sprovedene kako je i zamišljeno, ali pred kamere niko ne želi. Spornim izmjenama odluka o komunalnom redu i prikupljanju i odvoženju komunalnog otpada Skupština grada stavila je sebi u nadležnost da formira cijenu, a gradsko preduzeće DIRG ovlastila da organizuje i vrši naplatu usluga odvoza otpada.

Građani su zbunjeni- imaju ugovore sa Progresom, pozvali su ih da potpisuju nove sa gradom, pa su i to trenutno stopirali.

Zašto je Progres od nekadašnjeg miljenika gradske vlasti počeo da gubi poslove, može samo da se nagađa. Posao zimske službe i čišćenja javnih površina grad im je ranije uzeo i povjerio povoljnijem ponuđaču, preduzeću Јosipović.

I posao sa smećem, kako se šuška, rezervisan je za gotovo uvijek navodno najpovoljnijeg ponuđača na svim gradskim tenderima. Gubitak odvoza smeća, međutim, bacio bi Progres na koljena, a desetine radnika ostalo bi bez posla. I ništa u tome ne bi bilo sporno da grad Doboj nije vlasnik dijela ovog preduzeća.

- Skoro 26 odsto imovine Progresa je u rukama grada Doboja i Fonda PIO i IRB-a - navodi Vulić.

Na potezu je lokalna skupština. Do tada, posao prikupljanja i odvoženja smeća ostaje u rukama Progresa.