latinica  ћирилица
01/04/2017 |  12:13 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Stoilković: Brisel neće slomiti Đorđa Ivanova

Interes "zapadnih prijatelja" je da završe posao s Albancima, rješe problem oko imena Makedonije i da nas uguraju u NATO, a kako će biti građanima, nije im uopšte važno, rekao je predsjednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković.
Ivan Stoilković  (Foto DPSM) -
Ivan Stoilković (Foto DPSM)

- U sadašnjoj političkoj krizi u Makedoniji naš najvažniji interes je da "tiranska platforma” ne zaživi, jer ona praktično znači početak stvaranja "velike Albanije" - dodao je Stoilković.

On objašnjava da ova platforma, donijeta u stranoj zemlji, osuđuje i Makedonce i Srbe za navodni genocid na Albancima u periodu od 1912. do 1956. godine.

- Ako taj zahtjev dobije pravo građanstva, srpski narod u Makedoniji naći će se u nemogućem položaju. Ujedno će to dovesti i Srbiju u tešku poziciju - dodaje Stoilković, političar sa najdužim poslaničkim stažom u Makedoniji koji je u Sobranje 11. decembra prošle godine ponovo izabran izabran na listi VMRO-DPMNE.

Stoilković kaže da iduće nedelje i Makedoniju dolazi Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta koji ima ulogu da izvrši dodatni pritisak na makedonskog predsednika da mandat da lideru SDSM.

- Koliko sam upoznat Ivanov na to neće pristati. Poslije toga nam slijedi dodatna diplomatska artiljerija i eventualno kao izlaz iz sadašnjeg lavirinta – novi parlamentarni izbori zajedno sa lokalnim. Naravno, sve pod uslovom da se ne desi neki inscenirani incident koji bi mogao da promjeni tok političkih događaja. Podsjetiću da je cijeli problem poslijee decembarskih izbora nastao kada je narušen princip iz majskog dogovora iz 2008. godine po kojem pobjednička makedonska stranka pravi vladu sa pobjedničkom albanskom strankom. VMRO-DPMNE i DUI su u januaru bili su na korak do sklapanja dogovora formiranju vlade, a onda je Ali Ahmeti otišao u američku ambasadu i sve se okrenulo. Tako da sada imamo paradoks: u vladi koju zagovara međunarodna zajednica, sve albanske partije su ujedinile slabijim partnerom SDSM i hoće da upravljaju voljom makedonskog naroda. I zato je narod izašao na ulice - smatra Stoilković.

Izvor: Politika