latinica  ћирилица
01/04/2017 |  13:36 | Autor: RTRS

Kina zabranila brade i pokrivanje lica u pokrajini Sinkjang

Kina intenzivira borbu protiv onoga što smatra vjerskim ekstremizmom u svojoj zapadnoj pokrajini Sinkjang, u kojoj živi 10 miliona muslimana, javlja Si-En-En.
Policija Kine (Foto:  pinterest.com) -
Policija Kine (Foto: pinterest.com)

Najnovije mjere koje su izlistane u novom zakonu protiv ekstremizma stupaju na snagu u subotu, a uslijedile su nakon niza koraka preduzetih u cilju jačanja nadzora u regionu, među kojima su oduzimanje pasoša i obavezni lokatori u automobilima.

Novi zakon, koji je objavljen na regionalnom novinskom portalu koji pripada pokrajinskoj upravi, zabranjuje između ostalog zagovaranje ili propagiranje ekstremističkih ideja, pokrivanje cijelog lica ili prisiljavanje drugih da to čine, promociju vjerskog fanatizma puštanjem brade ili biranjem imena na abnormalan način, nedozvoljavanje djeci pristup državnom obrazovanju, objavljivanje, skidanje ili čitanje članaka, publikacija i audio-video materijala ekstremističkog sadržaja.

Zakon ne objašnjava detaljno ove mjere niti definiše šta je "abnormalno", ali Čajna Dejli, državni dnevni list na engleskom jeziku, navodi da će duge brade biti zabranjene "jer se smatra da one promovišu ekstremizam".

Kako piše Si-En-En, razlog za uvođenje ovih mjera su stotine ubistava u Sinkjangu tokom posljednjih nekoliko godina, za koje vlada smatra da su počinjena od strane terorista inspirisanih vjerskim ekstremizmom, te napadi izvan ove pokrajine koji se povezuju s turskom manjinom Ujgurima, poput napada u Pekingu 2013. godine u kom je poginulo pet osoba i na željezničkoj stanici u Kunmingu 2014. godine, u kojem je poginula 31 osoba.

Izvor: Avaz