latinica  ћирилица
03/04/2017 |  08:19 | Autor: RTRS

Rimsko carstvo palo zbog najezde komaraca

Odavno je poznato da je malarija harala i u antičko doba, ali najnovija studija naučnika Hendrika Poinara sa Univerziteta Mekmaster u Kanadi dokazala je da je malarija bila u najmanju ruku jedan od nekoliko ključnih faktora pada Rimskog carstva.
Groznica (Foto: Profimedia) -
Groznica (Foto: Profimedia)

Poinar i njegovi saradnici tragali su za DNK tragovima uzročnika malarije plazmodijuma u ostacima kostiju i zuba 58 odraslih osoba i djece iz rimskog doba.

Uzorke su sakupili na antičkim grobljima iz doba Rima na lokalitetima Izola Sakra, Velija i Vagnari u Italiji. Riječ je o osobama koje su umrle u prvom, odnosno trećem vijeku nove ere.

Uprkos tome što je bila riječ o potrazi DNK mikroorganizama u ostacima ljudskih tijela starih skoro 2.000 godina, naučnici su uspjeli da izoluju tragove Plasmodium falciparuma, uzročnika izuzetno opasnog oblika bolesti Malaria tropica.

Međutim, naučnici nisu tragali napamet. Nešto ranije, tragovi malarije otkriveni su u posmrtnim ostacima nekoliko djece.

- U starom Rimu, kao i u staroj Grčkoj, postojali su pisani zapisi o bolesti koja po simptomima vrlo podsjeća na malariju - rekla je za SPON Stefani Marsinijak iz Centra za antičku DNK.

O sumnjivoj bolesti koja je česta u močvarnim područjima, pisao je još Hipokrat. O epidemijama malarije postoje dokazi čak i iz starog Egipta, a tragove malarije u dvjema egipatskim mumijama starim 1.500 godina pronašao je prije nekoliko godina i jedan njemački naučnik.

Danas zapravo više nije pitanje da li je malarija harala i antičkim svijetom, već koliko žestoko.

- Prouzrokovala je mnogo smrtnih slučajeva u starom Rimu - rekao je za SPON Poinar, jedan od naučnika koji smatra i to da je malarija, koju prenose komarci, zapravo vremenom oslabila Rimsko carstvo.

Moguće do tog nivoa da je doprinijela njegovoj propasti.