latinica  ћирилица
05/04/2017 |  09:03 | Autor: RTRS

Namirnice koje smanjuju apetit

Ako želite da smršate uvrstite sljedeće namirnice u svoj jelovnik, one koje smanjuju osjećaj gladi.
Badem (Foto: Thinkstock) -
Badem (Foto: Thinkstock)

Komorač

Ova biljka ne samo što smanjuje potrebu za hranom, nego i podstiče razgradnju masnoće u tijelu. Komorač je i diuretik bogat antioksidansima, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, vitaminima B i C.

Kod pripreme čaja od komorača, jednu ili dvije čajne kašičice sjemenki komorača prelijte vrelom vodom (ne smije da vri) i ostavite da odstoji do 10 minuta, procijedite.

Sjemenke komorača mogu se kombiniovati s listovima koprive i piti kao čaj koji takođe pomaže pri mršavljenju.

Avokado

Zbog velike količine vlakana, avokado daje osjećaj sitosti, poboljšava funkcionalnost organa za varenje, ubrzava metabolizam.

Bogat je masnoćama koje su dobre za kardiovaskularni sistem. U avokadu su prisutni vitamini K, B6, B9 i E, minerali kalijum, magnezijum i gvožđe.

Redovno konzumiranje avokada poboljšava rad srca, ali i značajno smanjuje opasnost od bolesti srca.

Avokado ima kremastu teksturu i daje poseban, bogat ukus raznim jelima. Usitnjeni avokado može biti zamjena za puter i druge masnoće, a možete ga narezati na kriške i dodati u salate.

Јabuka

Sve sorte jabuka uspješno pomažu smanjenju osjećaja gladi. Ako pojedete jabuku prije obroka, značajno ćete smanjiti unos kalorija na kraju obroka. Razlog tome je prisutnost topivih vlakana i pektina, koji osiguravaju duži osjećaj sitosti.

Uz vlakna, tijelo ćete snabdijeti vitaminom C i mineralima magnezijumom i kalijumom.

Kao izvor kvercetina, jabuka posjeduje antioksidativna svojstva i povećava energiju, daje snagu za fizičke aktivnosti.

Јabuku treba jesti s korom jer je u njoj najveći sadržaj vlakana. Zato uvijek birajte one koje su organski uzgojene bez pesticida, ali i svakako dobro operite!

Menta

Čaj od mente je popularno sredstvo za liječenje problema varenja, bolova u stomaku i nervoze.

Eterično ulje mente opušta mišiće disajnih puteva, a antioksidansi prisutni u ovoj biljci pomažu da se snizi nivo holesterola u krvi.

Za one koji se bave sportom, menta omogućuje bolje snabdijevanje tijela, a posebno mozga, kiseonikom. Ujedno smanjuje nakupljanje mliječne kiseline u mišićima.

Zahvaljujući snažnom okusu i aromi, menta je pouzdano sredstvo za smanjenje osjećaja gladi, što su pokazala i mnoga naučna istraživanja.

Ako uveče osjećate potrebu za slatkišima, popijte vruć čaj od mente, tako ćete pobijediti tu nezdravu želju. Ako ujutru natašte popijete čaj od mente u kombinaciji sa zelenim čajem, to će znatno ubrzati vaš metabolizam.

Badem

Bademi su odličan izvor korisnih masnoća i idealan izbor za grickanje između obroka. Sadrže veliku količinu proteina, vlakana i nezasićenih masnih kiselina. Samo jedna šaka badema biće dovoljan dnevni izvor antioksidansa, vitamina E i magnezijuma.

Izvor: Agencije