X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
05/04/2017 |  18:02 ⇒ 18:07 | Izvor: RTRS

Vojničev rukopis: Šta krije najveća misterija današnjice?

Šifrovana poruka, vanzemaljski artefakt, alhemijski spis... Samo su neke pretpostavke o tome šta bi mogao da predstavlja Vojničev rukopis, jedan od najmisterioznijih manuskripta u ljudskoj civilizaciji.
Vojničev rukopis (foto: biznisinfo.ba) -
Vojničev rukopis (foto: biznisinfo.ba)

Vojničev rukopis je jedna od najvećih misterija današnjice. Ova knjiga iz 15. vijeka do danas nije dešifrovana, a mnogi kriptografi širom svijeta posvetili su svoj život pokušavajući da protumače crteže i natpise u ovom manuskriptu.

Vojničev rukopis napisan je nepoznatim pismom i oslikan biljkama i znacima zodijaka, a sastoji se od oko 240 listova pergamenta.

Ilustrovana knjiga nepoznatog autora na nepoznatom jeziku, sa crtežima nepoznatih biljaka, stara je, kako se vjeruje, oko 600 godina. Dobila je naziv po američkom trgovcu knjigama poljsko-litvanskog porekla Vilfridu Vojniču. On je izdanje našao 1912. godine u Italiji.

Dugo se vjerovalo da je knjiga djelo franjevačkog monaha Rodžera Bejkona, koji je živeo u 13. vijeku, ali je kasnije analizom pergamenta utvrđeno da rukopis datira iz 15. vijeka.

Neki stručnjaci vjeruju da je rukopis, koji sadrži i ilustracije i dijagrame, djelo italijanskog renesansnog genija Leonarda da Vinčija.

Sadržaj manuskripta je enigma. Ručno napisan kodeks proučavali su mnogi kriptografi, ali do sada niko nije dešifrovao tekst.

Tekst je napisan nekom vrstom azbuke, koja ima 40 različitih slova ili simbola. Naučnici nemaju ozbiljnu predstavu šta piše u tekstu, a analizirane slike su sa više obrisa, pa mogu predstavljati anatomiju ljudskih ili životinjskih organa, ćelijsku strukturu ili konstelaciju nebeskih tijela, te se samo pretpostavlja da se radi o nekoj naučnoj knjizi staroj sasvim izvjesno najmanje pola vijeka. Naučnici su za sada definisali da postoji pet odvojenih segmenata knjige, što će reći pet tematskih oblasti ili poglavlja, a najprepoznatljivije poglavlje je ono gdje se nalaze slike nekih životinja tj. bića koje liče na kombinaciju ribe, guštera i zmije.

U drugim segmentima reklo bi se da se govori o geografskim pojmovima, pošto se na slikama mogu vidjeti crteži koji su dosta slični današnjim kontinentima Amerike, Evrope i Afrike, ali to su ipak samo pretpostavke. Tako se jedan dio rukopisa može uslovno nazvati astronomskim, jer sadrži slike nekih sazvježđa, koja nisu poznata astronomima.

Rukopis koji do danas niko nije uspio da dešifruje čuva se u Biblioteci rijetkih knjiga i rukopisa Bejneke Univerziteta Јejl u SAD.

Izvor: Sputnjik