latinica  ћирилица
06/04/2017 |  14:30 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Hrvatski Sabor usvojio "leks Agrokor"

Sabor je usvojio danas Zakon o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku, takozvani "leks Agrokor", koji će omogućiti postupak vanredne uprave u preduzećima čije obaveze premašuju 7,5 milijardi kuna, te imaju više od 5.000 zaposlenih.
Hrvatski sabor - Foto: HRT
Hrvatski saborFoto: HRT

Ovaj zakon je donekle izmijenjen jer su prihvaćena tri amandmana Kluba poslanika HDZ-a koje je premijer Andrej Plenković najavio tokom jučerašnje rasprave, kao i jedan HNS-ov.

Ostalih pet amandmana HNS-a odbijeno je, pa je HNS na kraju glasa protiv zakona, kao i SDP, prenose hrvatski mediji.

Glavna promjena omogućiće da kreditor, koji nakon aktiviranja pomenutog zakona kreditira koncern kako bi sistem mogao normalno da funkcioniše, ima prednost u naplati svih potraživanja. To se odnosi i na eventualni stečajni postupak, ako ne uspije proces vanredne uprave, odnosno ako ne dođe do nagodbe između povjerilaca.

Odbor za pravosuđe predložio je u utorak, 4. aprila, Saboru donošenje zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, u javnosti nazvanog "leks Agrokor".

Za takav prijedlog bilo je pet članova Odbora, tri SDP-ova člana bila su protiv, a jedan uzdržan.

Poreska uprava Hrvatske blokirala je u petak, 31. marta, račune koncerna Agrokor, te kompanija Ledo, Tisak, PIK Vrbovec i Belje. Јuče je blokiran i račun kompanije Frank, jednog od najvećih Agrokorovih dobavljača.

Agrokor ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga Agrokora. Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca Agrokora.

Izvor: SRNA