latinica  ћирилица
06/04/2017 |  16:49 | Autor: RTRS

Počela istraga u "Agrokoru"

Hrvatska policija počela je istragu u koncernu "Agrokor" na osnovu naloga Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu, saopšteno je danas iz Direkcije policije Hrvatske.
Agrokor - Foto: RTRS
AgrokorFoto: RTRS

"Zbog zakonskih odredbi o tajnosti istrage ne možemo da damo više informacija o ovom slučaju", naveli su u policiji.

Hrvatski mediji navode da je istraga pokrenuta protiv uprave "Agrokora" i njegovog vlasnika Ivice Todorića nakon što je predsjednik Sabora i čelnik koalicije "Most" Božo Petrov podnio krivičnu prijavu protiv uprave "Agrokora" i Todorića, zbog sumnje da su lažirali finansijske izvještaje o poslovanju koncerna.

Petrova je na prijavu navodno podstakla izjava prvog potpredsjednika ruske VTB banke Јurija Solovjeva, koji je 29. marta upozorio da su u "Agrokoru" godinama lažirali finansijske izvještaje.

Predstavnici ove banke kasnije su ublažili izjavu, pozivajući se na greške u komunikaciji i greške prilikom prevođenja i pojasnili da je riječ "samo o nepravilnostima, a ne o lažiranju finansijskih izvještaja".

Poreska uprava Hrvatske blokirala je u petak, 31. marta, račune koncerna "Agrokor", te kompanija "Ledo", "Tisak", PIK "Vrbovec" i "Belje". Јuče je blokiran i račun kompanije "Frank", jednog od najvećih "Agrokorovih" dobavljača.

"Agrokor" ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga "Agrokora". Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca "Agrokora".

Izvor: SRNA