X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
06/04/2017 |  17:04 | Izvor: RTRS

Kratko drijemanje nas čine srećnijim i produktivnijim

Britanski istraživači su otkrili da drijemka ne pomaže samo da odmorni završite radni dan, nego može da vas učini srećnijim.
 - Foto: Solent
Foto: Solent

Više od 1.000 ljudi različitih uzrasta učestvovalo je u internet-anketi Edinburškog internacionalnog festivala nauke. Rezultati su pokazali da je njihov nivo sreće zavisio od toga da li i koliko dugo drijemaju tokom dana.

Učesnici su bili podijeljeni u tri grupe: one koji ne drijemaju, one čija drijemka traje manje od pola sata i onih kod kojih traje 30 ili više minuta. Analiza odgovora na psihološka pitanja, pokazala je da 66 odsto učesnika koji kratko drijemaju pokazuju veću produktivnost. Istraživanje je pokazalo čak i da se osjećaju srećnije u odnosu na druge.

- Dosadašnja istraživanja su pokazala da nas kratka drijemka od 30 minuta čini više fokusiranim, produktivnijim i kreativnijim. Novi rezultati ukazuju na mogućnost da možete postati i srećniji - rekao je psiholog Ričard Vajsmen sa Hertfordšir univerziteta.

Neke kompanije, poput Gugla, imaju posebne prostorije u kojima zaposleni mogu da odspavaju. Ipak, mali je broj firmi koje takvo nešto praktikuju. Samo 11 odsto ispitanika je reklo da im je dozvoljeno da kratko odspavaju na poslu.

Vajsmen je naglasio da, iako su kratke drijemke, od 20 do 30 minuta, korisne za zdravlje i poboljšanje performansi, duže spavanje izlaže organizam određenim rizicima.

Izvor: Sputnjik