latinica  ћирилица
06/04/2017 |  17:40 ⇒ 18:43 | Autor: RTRS

Letovi hibridnim avionima duplo jeftiniji

Kompanija Zunum Aero, koja ima podršku kompanija Boing i DŽetBlu, mogla bi započeti zlatnu eru putovanja vazduhom.
Zunum aero - Foto: klix.ba
Zunum aeroFoto: klix.ba

Zunum Aero već tri godine razvija male aviona s hibridno-električnim pogonom, koji bi mogao predstavljati početa "zlatne ere brzog i pristupačnog električnog putovanja vazduhom".

Zunumovi avioni obećavaju da će lokalni letovi postati alternativa automobilima i brzim vozovima. Radi se o avionima sa 10 do 50 sjedišta, koji će smanjiti vrijeme putovanja za 40 do 80 odsto, tako da bi npr. let između Silikonske doline i Los Anđelesa trajao dva i po sata umjesto pet. Zahvaljujući niskim troškovima letova karte bi bile jeftinije za 40 do 80 odsto.

Avioni će koristiti gorivo samo onda kada je to neophodno, tako da će se emisija smanjiti za čak 80 odsto. Razvoj baterija napreduje, tako da one troše sve manje energije, a emisija je ravna nuli. Radi se o hibridno-električnom pogonu, obećavajućoj tehnologiji koju i NASA razvija za vlastite električne avione.

Zunum Aero trenutno se bori za certifikat za električni avion, a sve bi trebalo biti završeno iduće godine. Letovi prvih aviona se očekuju nakon 2020. godine, a prvi će imati domet od 1.127 kilometara. Cilj kompanije je napraviti avione s dometom 1.600 kilometara.