latinica  ћирилица
07/04/2017 |  15:31 ⇒ 16:25 | Autor: RTRS

Cvijanović: Usvajanje zakona o akcizama za par dana

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović vjeruje da će za par dana biti usvojen zakon o akcizama koji je Dom naroda BiH danas usvojio po hitnoj proceduri.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Cvijanovićeva je ocijenila da nema redovne procedure kada je riječ o usvajanju ovog zakona, da se odlučilo na novi postupak, ali u suštini kao da se nikada nije ni dogodila sjednica Predstavničkog doma prije par dana.

Ona je istakla da je set zakona kojima se definiše aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ trebalo davno usvojiti i da se nije smio dozvoliti posljednji rok.

"Ukoliko se u narednih par dana sve uradi - aranžman sa MMF-om će ostati živ, a ako ne, to bi značilo određeno prolongiranje. Bord direktora se sastaje krajem aprila tako da se može stići", rekla je premijer Srpske.

Komentarišući prijedloge Privredne komore i Uprave za indirektno oporezivanje BiH da se poveća prag za uvođenje PDV sistema sa 50.000 na 100.000 KM, Cvijanovićeva je rekla da je Vlada Srpske otvorena da podrži sve ako ima opravdanosti i ako podrazumijeva promjene u cilju olakšavanja poslovanja.

Ona je najavila je da će resorni ministri razgovarati sa privrednicima o problemu u "Agrokoru" da bi bile spriječene eventualne posljedice koje mogu nastati po radna mjesta i dobavljače.

Cvijanovićeva je rekla da će ti razgovori biti održani prije sjednice Vlade o ovoj temi.

"Razumijem da je to problem i svi u regiji se bave istim pitanjem jer kompanija ima regionalni karakter. Ono što se dešava u Hrvatskoj je posebna dimenzija, ali sigurno je da značajan broj radnih mjesta i dugovanja ima i ovdje", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci i dodala da još niko ne izlazi sa preciznim podacima o kojim iznosima je riječ.

Komentarišući zahtjev premijera Federacije BiH /FBiH/ Fadila Novalića da javna preduzeća prebace dio prihoda u budžet FBiH, Cvijanovićeva je rekla da je to normalno kada je riječ o javnim preduzećima, te da se isto dešavalo i u Srpskoj.

"Obično u aprilu, maju analiziramo njihov rad i onda se definiše koji su to iznosi koji će biti uplaćeni", rekla je Cvijanovićeva.

Na pitanje šta misli o tome da u krivičnom zakonu napad na novinare bude tretiran kao napad na službeno lice, Cvijanovićeva je rekla da je saglasna da određeni zakoni budu bolji i da se ojačaju određene pozicije, ali da mora postojati i odgovornost za iznesenu laž.

"Neki viši stepen odgovornosti u društvu mora da postoji, ako treba tome da posluže zakoni i zaštite pojedince i radnika iz određene djelatnosti to podržavam, kao što podržavam da i onaj koji iznosi neistine može biti sankcionisan", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se mediji bave osjetljivim poslovima i da medijima ne treba sprečavati dolazak do određenih informacija, ali da i mediji moraju biti odgovorni i iznositi samo istinu.

Izvor: SRNA