latinica  ћирилица
07/04/2017 |  15:48 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Zabilježen porast oboljelih od depresije, oko pet odsto stanovništva sa ovim problemom (VIDEO)

Svjetska zdravstvena organizacija danas obilježava Dan zdravlja. Ove godine tema je depresija kao narastajući problem stanovništva.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Depresija je jedan od vodećih uzroka mnogih bolesti i u Srpskoj i BiH. Prema podacima iz izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije iz 2015. godine, od depresije u Bosni i Hercegovine pati svaki 20. stanovnik, što znači da je ovaj problem u BiH izraženiji u poređenju sa svjetskim prosjekom. Kod nas, baš kao i u svijetu, ova bolest češće pogađa žene nego muškarce.

Prošle godine u Republici Srpskoj zbog depresije pomoć je potražilo oko 10.000 građana, a ratni vojni veterani najčešće su podložni ovoj bolesti. Građani Srpske ističu da je siromaštvo, nezaposlenost i stres glavni razlozi razvoja depresije.

U Republici Srpskoj nema istraživanja koje bi dalo cjelovitu sliku stanja mentalnog zdravlja građana. Ljekari ističu da je razlog tome što mnogi građani ne traže stručnu pomoć kada dođe do problema.

"Određeni broj ljudi se nikada i ne pojavi sa zahtjevom da im se pomogne pa nažalost takva stanja završe i fatalno", kaže Duško Milovanović direktor Doma zdravlja Bijeljina.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije nisu ohrabrujući kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. 

Procjene SZO iz 2015 za BiH nešto su iznad prosjeka, približno 1 od 20 osoba ima problem depresije", rekao je Boris Rebac iz Svjetske zdravstvee organizacije, kancelarija u BiH.

"Otprilike 5 odsto stanovništva ima ove tegobe, posebno su rizične grupe mladih u adolescenciji i striji iznad 65 godina", napominje Milan Latinović iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske

Akcijom besplatnog mjerenja šećera u krvi u organizaciji Udruženja dijabetičara regije Birač "Diabeta" u Zvorniku je obilježen 7. april - Svjetski dan zdravlja.

Osim kontrolisanja, građani su upoznati sa osnovnim karakteristikama i posljedicama bolesti.