X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
09/04/2017 |  13:35 ⇒ 13:48 | Izvor: RTRS

Akne- Da li je na pomolu kraj trauma tinejdžera?

Eksperti sa Univerziteta u Kaliforniji, San Dijego, rade na vakcini koja bi mogla da riješi probleme koje mnogi tinejdžeri imaju sa bubuljicama i aknama.
Akne (foto: Die Welt) -
Akne (foto: Die Welt)

Akne su "normalna" pojava kod 80% osoba starosti od 11 do 30 godina, koje pored uništavanja samopouzdanja i stvaranja ožiljaka na licu takođe uzrokuju i masnu kožu. Kod ženskog pola se najčešće javljaju u dobu između 14 i 17 godina, dok se kod muškog pola javljaju između 16 i 19 godina, pokazuju istraživanja. Stanje teži da se poboljšava kako osobe odrastaju, nestajući skoro u potpunosti sa lica, međutim, u nekim slučajevima to se ne rješava ni sa godinama.

Oko pet procenata žena i jedan procenat muškaraca starijih od 25 godina imaju probleme sa nepravilnostima kože na licu i tijelu. Kod žena je to češći slučaj nego kod muškaraca zbog promjena u hormonima koje uzrokuju ove nepravilnosti.

Autor ovog projekta, Erik Huang, je izjavio za Allure sljedeće: "Akne su dijelom uzrokovane P. akne bakterijom koja je u vašem organizmu do kraja života. Ni možemo da napravimo vakcinu koja bi tu bakteriju u potpunosti uklonila jer je ona, na neki način, dobra za osobu. Ali našli smo antitijelo za otrovni protein koji P. akne bakterija sadrži u sebi, a koji je odgovoran za nastanak akni."

Međutim, inekcija bi prvobitno trebala da se testira na pacijentu kako bi mogla da se uzme u obzir kao sredstvo za potencijalno liječenje. Za sada, eksperti su vakcinu isprobali samo na biopsijama.

Izvor: Večernje novosti