latinica  ћирилица
09/04/2017 |  20:13 ⇒ 10/04/2017 | 19:06 | Autor: RTRS

Film o Radovanu Karadžiću pred publikom (VIDEO)

Svjetska priča o našem prvom predsjedniku - na Mećavniku i u Andrićgradu prikazan je film "Radovan - Povik iza zidova tamnice", Dragana Elčića.
Film o Karadžiću - Foto: RTRS
Film o KaradžićuFoto: RTRS

Ovo je ekskluzivna priča o Radovanu Karadžiću, ispričana kao lična ispovijest iza zidova tamnice u trenucima presude na 40 godina zatvora.

Režiser Dragan Elčić vjeruje da će njegov dokumentarni film o prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biti svjetska priča i da će gledaoci kroz njega moći na objektivan način da sagledaju ličnost Karadžića, ali i vrijeme koje ga je istaklo u prvi plan. Film otkriva mnoge stvari o kojima se do sada nije ništa znalo, ali slijedi i ljudsku liniju koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Cilj je stvaranje vanvremenskog ostvarenja koje će ostati u nasljeđe budućim naraštajima kao dio srpske istorije i tradicije.

- Јeste to autentičan film, ali je film koji je nadišao aktuelni trenutak, bez obzira u kom se Radovan nalazi, nego je film koji je vanvremenski zato što je na bazi dokumenata: Na bazi činjenica i presjeka situacije urađeno je nešto što predstavlja malu istoriju srpskog pitanja na ovim prostorima - kaže Slobodan Stojanović, direktor fotografije.

Film je u Andrićgradu odgledao i čuveni ruski reditelj, glumac i profesor Nikolaj Burljajev.

- Danas je važno i Srbima i Rusima govoriti o tom čovjeku koji je od strane Јuda predat Haškom tribunalu. Za većinu ljudi, kako u Srbiji, tako i u Rusiji, ime Radovana Karadžića se razumijeva u smislu heroja - rekao je Burljajev.

Lik Radovana Karadžića tumači glumac Ljubo Tadić. Svjestan je da će film o Karadžiću za mnoge biti kontroverzan.

- Negdje u samoj ćeliji, u polutami, odvija se život koji na sebi ima veliko breme. Sama ispitivanja, breme svih optužbi koje je dobio - kaže Tadić.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Јugoslaviju podigao je 1995. godine optužnicu protiv Radovana Karadžića. Karadžić je bio u bjekstvu od 1996. do 21. jula 2008. godine kada je uhapšen u Srbiji. Film "Radovan - Povik iza zidova tamnice" biće premijerno prikazan u Sava centru u Beogradu, 11. aprila.