latinica  ћирилица
10/04/2017 |  10:48 ⇒ 15:57 | Autor: RTRS

Trninić posjetio gradilište mosta na Drini na lokaciji Bratunac-Ljubovija (FOTO)

Radovi na izgradnji mosta na Drini između Ljubovije i Bratunca biće završeni do kraja maja ove godine nakon čega slijedi izgradnja pristupnih saobraćajnica i carinskih terminala.
Neđo Trninić u Bratuncu - Foto: RTRS
Neđo Trninić u BratuncuFoto: RTRS

Istovremeno, tokom naredne godine biće rekonstrusana kompletna dionica regionalnnog puta Drinjača-Bratunac i Bratunac-Skelani čime će ovo područje, kako je istaknuto na sastanku lokalnog rukovodstva i delegacije Ministarstva saobraćaja i veza, dobiti novi privredni zamajac.

Izgradnja konstrukcije novog mosta privode se kraju, urađeno je svih osam nosećih stubova i više od 90 odsto ostale konstrukcije.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić izjavio je da se radovi na izgradnji mosta odvijaju predviđenom dinamikom i da se očekuje da će Drina biti premošćena početkom maja.

- Drago mi je da se poštuje dinamika o fizičkoj izgradnji mosta i premoštavanja Drine. Sa direktorom Puteva Republike Srpske i zamjenikom direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove razgovarali smo na licu mjesta o pristupnom putu mostu, koji će se graditi po predviđenoj dinamici - rekao je Trninić.

Direktor Puteva Nenad Nešić najavio je da će ovo preduzeća, osim izgradnje pristupne saobraćajnice mostu na Drini, realizovati i projekat sanacije kompletnog regionalnog puta Drinjača-Bratunac-Skelani ukupne vrijednosti oko pet miliona KM.

Tu dionicu su danas obišli Trninić i Nešić sa saradnicima i uvjerili se u stanje i neophodne zahvate na tom putu.

- Taj projekat biće finansiran od sredstava Svjetske banke u okviru programa Hitne sanacije od poplava. U toku je izrada projekta, a nakon obezbjeđivanja potrebnih dozvola, do kraja godine ćemo izabrati izvođača radova - rekao je Nešić i najavio da će početkom 2018. godine početi radovi na sanaciji tog puta.

Projektant Aleksandra Naumović iz Saobraćajnog instituta iz Beograda, koji je projektovao most Bratoljub, izjavila je da su intenzivirani radovi na premošćavanju rijeke Drine i da je ostalo uređenje obala.

- Na kraju smo ovog posla i očekujem da ćemo početkom maja zajedno preći preko novog mosta - rekla je Naumovićeva poručivši da će svi ugovoreni radovi na gradnji mosta biti završeni do kraja avgusta.

Ona je navela da je Vlada Srbije obezbijedila četiri miliona evra za izgradnju ovog mosta ukupne dužine 227 metara, sa prilaznim saobraćajnicama i graničnim prelazom na lijevoj obali.

Neđo Trninić u Bratuncu

Bratunački načelnik Nedeljko Mlađenović ocijenio je da će se izgradnjom novog mosta stvoriti uslovi za privlačenje investitora i brži razvoj ove lokalne zajednice.

Poslije obilaska gradilišta Mlađenović je razgovarao s delegacijom koju je predvodio ministar Trninić o aktivnostima u vezi za rekonstrukcijom regionalnog puta pored Drine i problemima ove lokalne zajednice kada je riječ o infrastrukturi.

Izgradnja mosta

Regionalni put Drinjača-Bratunac-Skelani dužine 70-tak kilomatara i novi most dva su najvažnija projekta u opštini Bratunac u posljednjih pedesetak godina. Time će ovo pogranično područje dobiti bolju komunikaciju sa Srbijom i ostatkom Srpske i granični prelaz koji je ukinut 2010. godine.