latinica  ћирилица
11/04/2017 |  20:10 | Autor: RTRS

Trening prije jela- da ili ne?

Naučnici kažu da ćete najbolje rezultati ostvariti ako trenirate na prazan stomak. Ali, to ne važi za sve...
Vježbanje - Foto: flickr.com
VježbanjeFoto: flickr.com

Vježbanje na prazan stomak dugoročno je dobro za zdravlje, pokazala je prva studija koja se bavila tim pitanjem.

Stručnjaci kažu da je tijelo nakon obroka previše zauzeto "odgovaranjem" na unesenu hranu, da bi se bavilo sagorijevanjem kalorija.

To znači, kažu naučnici, da vam trening poslije obroka neće pomoći da skinete masne naslage, a osim toga, nije dobro ni za želudac da vježbate nakon jela.

Naime, prilikom treninga poslije obroka tijelo koristi ugljene hidrate kao izvor energije, a ne masti koje želite da izgubite. Sa druge strane, stručnjaci vjeruju da ćete najbrže skinuti višak masnih naslaga ako vježbate na prazan stomak, a tako ćete najprije izgraditi i mišiće tvrde oni.

Za potrebe ove studije, naučnici su analizirali grupu gojaznih muškaraca, koji su šetali sat vremena praznog stomaka, a druga grupa je isto toliko šetala dva sata nakon jakog doručka.

Nakon vježbanja su učesnicima obje grupe uzimani uzorci masnog tkiva i uzorci krvi.

Ispostavilo se da se masno tkivo brže troši kod muškaraca koji su trenirali praznog stomaka, mada se sagorijeva i kod onih koji su jeli dva sata prije vježbanja.

Međutim, stručnjaci su otkrili još nešto zanimljivo - rezultati studije ne važe za pripadnike oba pola!

Muškarci brže sagorijevaju masti ako vježbaju praznog stomaka, dok je kod žena suprotno - preporučljivo je da treniraju nakon obroka.

Izvor: Mondo