latinica  ћирилица
11/04/2017 |  20:20 ⇒ 21:51 | Autor: RTRS

Paukovi bi mogli da pojedu sve ljude za godinu dana

Vjerovatno i ne slutite da vas, u trenutku čitanja ovog teksta, neke oči posmatraju iz ugla prostorije u kojoj se nalazite. A gotovo sigurno su tamo.
Najotrovniji pauk na svijetu (Foto: arachnipedia.wikia.com) -
Najotrovniji pauk na svijetu (Foto: arachnipedia.wikia.com)

To su oči pauka, najpoznatijeg arahnida, koji ima nezajažljiv apetit. Pored toga, njegova porodica vrlo je brojna, pa kada bismo na jedan kantar stavili sve paukove svijeta, njihova težina bila bi 25 miliona tona (poređenja radi, biomasa svih ljudi na Zemlji se procjenjuje na oko 287 miliona tona).

Međutim, novo istraživanje koje su objavili Martin Nifeler i Klaus Birkhofer u časopisu "Sajens ov nejčer", pokazuje da ti paukovi godišnje pojedu između 400 i 800 miliona tona plijena, što znači da bi bez problema mogli da pojedu kompletno čovječanstvo i da im ostane mjesta za još hrane.

Kada bi čovjek težak 100 kg jeo količinu hrane, srazmjernu onoj koju pojede jedan pauk, trebalo bi da svakog dana pojede oko 10 kilograma mesa.

Da bi došli do tog otkrića, Nifler i Birkhofer su se bavili sofisticiranim procjenama dosadašnjih otkrića kojima je utvrđeno koliko paukova živi na svakom kvadratnom metru tla na njihovim glavnim staništima na svijetu, kao i prosječna količina hrane koju mogu da pojedu paukovi različitih veličina za godinu dana.

Ranije studije su pokazale da je u nekim staništima, broj paukova na jednom kvadratnom metru prostora 131 dok u nekim može da dostigne i više od hiljadu jedinki, na toj površini.

Iako svi ovi podaci djeluju zastrašujuće, treba imati u vidu da rasprostranjenost paukova i njihova halapljivost, zapravo ide naruku ljudima.

Naime, pošto uglavnom jedu druge bube, to znači da imamo manje štetočina u baštama, manje komaraca u dvorištima i manje muva u kući.

Dakle, umjesto da ih se plašimo, trebalo bi da smo im zahvalni.

Izvor: Vašington post/B92