latinica  ћирилица
12/04/2017 |  08:51 ⇒ 15:00 | Autor: RTRS

Putin: Gdje su dokazi da je Damask upotrebio hemijsko oružje?

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da nema dokaza da je Damask upotrebio hemijsko oružje u Idlibu, ali da postoje jasni dokazi da je Vašington prekršio međunarodni zakon.
Vladimir Putin     (Foto:Sputnik) -
Vladimir Putin (Foto:Sputnik)

"Gdje je dokaz da su sirijske trupe upotrijebile hemijsko oružje? Nema dokaza. A šta je sa kršenjem međunarodnog prava? To je očigledna činjenica", istakao je Putin, govoreći o nedavnom raketnom napadu SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu.

Kada je riječ o reakciji država-članica NATO-a na američki napad, Putin je za televiziju "Mir 24" rekao da su svi oni kao "lutke koje klimaju glavom".

Ruski predsjednik je istakao da se bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN napada jedna suverena zemlja, ali da se bez obzira na ovo jasno kršenje međunarodnog prava "svi slažu, prihvataju, počinju da klimaju glavama i podržavaju".

Prema njegovim rečima, tako da bilo i 2003. godine, kada je iskorišćen potpuno izmišljeni povod za invaziju na Irak, prenosi "Sputnjik".

SAD i njihovi saveznici optužili su sirijske snage da su odgovorne za hemijski napad u kojem je stradalo 80 civila u provinciji Idlib.

Zbog toga su američke snage lansirale 59 krstarećih raketa na sirijsku avio-bazu u Homsu, odakle se pretpostavlja da su poleteli avioni koji su bombardovali Idlib.

Izvor: SRNA