X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
12/04/2017 |  11:51 | Izvor: RTRS

Proljećni umor se ne liječi ljenčarenjem!

Proljećni umor prati mnoge osobe, posebno starije, i zadaje im brojne zdravstvene probleme koji prate smjenu godišnjih doba.Ljudi znaju biti umorni, razdražljivi, depresivni i nemaju volje za bilo kakvu aktivnost. Ti simptomi se pripisuju proljećnom umoru, a okidač za tegobe su i česte promjene vremena.
Šetnja put do zdravlja - Foto: ilustracija
Šetnja put do zdravljaFoto: ilustracija

Kada je čovjek opterećen životnim nedaćama, psiha ne može dugo izdržati taj pritisak i onda se, osim psihičkih bolesti, javljaju i fizičke. Premor, stresne situacije, nezadovoljstvo, frustracije, osjećaj nepravde, kao i razna trpljenja mogu da izazovu napetost, koja pritiska tijelo, pa ono postaje sve umornije.

Simptomi proljećnog umora lako će iščeznuti čim se organizam prilagodi na vremenske uslove, ali nikada ne može da se navikne na stres. Prividno može, ali je cijena previsoka. Čovjek oboli, imunitet mu dodatno slabi i krug se zatvara. Prvi korak koji se mora učiniti je odlučiti kako pobijediti umor.

Treba izaći iz kuće i izbjegavati jutarnje ili čak cjelodnevno ljenčarenje. Uzrok umora, posebno proljećnog, može biti i nedostatak vitamina D koji jača imunitet. A dovoljne količine tijelo najbolje dobija izlaganjem suncu, hodanjem, bržom ili laganom šetnjom po prirodi. Umor može izazvati i nedostatak kiseonika. Višemjesečni sjedelački način života i zimska tromost umrtvi tijelo, ali se vježbanjem razbudi organizam i poboljšava unos kiseonika.

Ipak, ne treba preuzimati odmah previše obaveza, jer i to narušava imunitet i otvara put bolestima. Dobro je družiti se s ljudima sličnih interesovanja, koji ne zamaraju i dobronamerni su. Tako se izbjegavaju negativnosti, koje dodatno opterećuju dušu i tijelo.

Prevelika količina stresa kriva je i za brojne bolesti pa je preporučljvo usporiti da bi se sačuvalo zdravlje.

Izvor: Agencije