latinica  ћирилица
12/04/2017 |  19:22 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Suđenje Mahmuljinu: Pripadnici "El mudžahedina" činili zvjerstva nad zarobljenicima

Bivši pripadnik tzv. Armije BiH Salih Spahić rekao je danas pred Sudom BiH da su pripadnici odreda "El mudžahedin" klali i činili zvjerstva nad ratnim zarobljenicima.
Suđenje Sakibu Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje Sakibu MahmuljinuFoto: RTRS

U nastavku suđenja Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa, optuženom da nije preduzeo ništa da spriječi ubistava i nečovječno postupanje pripadnika odreda "El mudžahedin", odnosno za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Vozuće i Zavidovića tokom 1995. godine, Spahić je potvrdio da je ta jedinica učestvovala u borbenim dejstvima kada je "oslobađana Vozuća" i da je čuo da je imala ratne zarobljenike, ali da zvaničnog dokumenta o tome nema.

Spahić je naveo da je odred "El mudžahedin" imao oko 50 zarobljenika koje su oduzeli od jedinice koja ih je zarobila i navodno su ih mučili i vrlo se nehumano ponašali prema njima, prenosi Birn.

"Klali su zarobljenike i činili zvjerstva", rekao je Spahić, nekadašnji načelnik Odjeljenja analitike u Trećem korpusu tzv. Armije BiH.

On kaže da je o tome morao da bude obaviješten pomoćnik komandanta za bezbjednost Trećeg korpusa, jer bi u suprotnom bio preskočen sistem rukovođenja i komandovanja.

"Komandant Trećeg korpusa je dužan da preduzme mjere jer ima posljednju riječ. On odlučuje koju će mjeru preduzeti", rekao je svjedok.

Nakon predstavljanja nekoliko dokumenata u kojima se spominju pripadnici odreda "El mudžahedin", Spahić je naveo da je Služba vojne bezbjednosti o tim informacijama bila dužna obavijestiti komandanta Trećeg korpusa /Sakiba Mahmuljina/.

On je istakao da se "u nekim dokumentima vidi da je obaviješten komandant".

"Kada je riječ o većim bezbjednosno interesantnim događajima, pojavama, mora se obavijestiti komandant korpusa", rekao je svjedok.

Spahić kaže da odjeljenje kojim je rukovodio, kao i on lično, nisu dobili nijedan izvještaj od odreda "El mudžahedin" i da nema zvaničnu usmenu ili pisanu informaciju da je ratni zločin počinjen u rejonu Vozuće.

Svjedok je potvrdio da je odred "El mudžahedin" bio u sastavku Trećeg korpusa.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. april.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.

Izvor: SRNA