latinica  ћирилица
12/04/2017 |  20:59 | Autor: RTRS

Britanke najviše piju u trudnoći

Buduće mame iz Velike Britanije ne prihvataju savjet "da se treba izbjegavati alkohol tokom trudnoće", ističu naučnici.
Trudnoća - Foto: ilustracija
TrudnoćaFoto: ilustracija

Istraživanje sprovedeno u 11 Evropskih zemalja na uzorku od 7.905 žena pokazalo je da čak 28,5 odsto žena iz Velike Britanije konzumira alkohol u trudnoći.

Ljekari smatraju da alkohol treba izbjegavati tokom trudnoće, jer može ozbiljno da utiče na razvoj bebe, poveća rizik od pobačaja, privremenog porođaja, niske porođajne težine i stvori poteškoće pri učenju. Iako se konzumiranje alkohola u Francuskoj i Poljskoj nalazi na istom nivou sa Velikom Britanijom, njihov procenat žena koje piju alkohol u trudnoći je iznenađujuće manji.

- Mogu postojati razlike u nacionalnim smjernicama, edukativnim kampanjama, roditeljskoj brizi ili odnosu prema upotrebi alkohola, tokom trudnoće - kaže glavni istraživač i profesor Hedvig Nordeng iz Norveškog Instituta za javno zdravlje.

Poslije Velike Britanije, države sa najvećim procenatom žena koje piju u trudnoći su: Rusija (26.5%) i Švajcarska (20.9%). Države koje su imale najmanji procenat su: Norveška (4.1%), Švedska (7.2%) i Poljska (9.7%).

Žene koje su priznale da piju alkohol tokom trudnoće su generalno starije, visoko obrazovane i zaposlene. Takođe, postoji velika šansa da su pušile cigarete prije trudnoće.

- Možemo pretpostaviti da su glavni faktori socijalni i kulturni - rekla je doktorka Anđela Lupateli sa Univerziteta u Oslu.

- S jedne strane ženski stavovi a sa druge nacionalne smjernice u vezi sa alkoholom, mogu uticati na ponašanje trudnica koje piju alkohol - navodi ona.

Izvor: B92