latinica  ћирилица
13/04/2017 |  18:44 ⇒ 21:54 | Autor: RTRS

Zašto srpski ministri u Sarajevu minimiziraju radikalni islam u BiH? (VIDEO)

Ima li radikalnog islama u BiH, i zašto se prikriva? Ono što negiraju srpski ministri u Sarajevu, demantuju podaci američkog Stejt Departmenta i evropskih bezbjednosnih službi.
Sarajevo-zgrada Savjeta ministara - Foto: RTRS
Sarajevo-zgrada Savjeta ministaraFoto: RTRS

Nakon što su federalni mediji objavili da je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak na pitanje evropskih parlamentaraca o radikalizaciji islama, odgovorio da je to stvar prošlosti i da je riječ o blagom islamu, stiže saopštenje iz njegovog kabineta. Kažu da ministar nikada nije negirao opasnost od radikalizma i terorizma u BiH, i da se sve donacije i aktivnosti usmjerene iz arapskih zemalja, pažljivo prate.

"U tom kontekstu, ministar je rekao da je radikalizacija, u najvećoj mjeri, uvezena u BiH, te da praktikovanje islama u BiH ranije, prije rata, nije bilo ni radikalno ni nasilno", stoji u saopštenju.

Rat je prošao, ali je radikalni islam ostao. Od kraja rata, u BiH su se desili slučajevi Mostar, Konjic, Vitez, ali i poznatije Bugojno, Sarajevo i Zvornik. U BiH još postoji pet organizacije koje je Savjet bezbjednosti UN označio kao terorističke.

"Kada tome dodate propagandnu i marketinšku kampanju koja stoji iza njih...To vam je ono što evropske agencije nazivaju bosanskom terorističkom mrežom", ističe ekspert za terorizam DŽevad Galijašević.

Zbog te mreže i odlazaka njenih državljana na sirijsko ratište, BiH je na crnoj listi Stejt departmenta.

"Tokom rata od 1992. do 1995. godine u BiH je doputovalo puno islamskih boraca kako bi lokalnim muslimanima pomogli u odbrani. Nekoliko stotina ih je još aktivno u fundamentalističkim islamskim organizacijama i u velikoj mjeri utiču na određene segmente života muslimana u BiH", piše u izvještaju Stejt departmenta.

Kako i ne bi kada su bošnjačke vlasti poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma šakom i kapom, mudžahedinima i arapskim borcima dijelile državljanstva BiH, kao što su Ajman Avad, glavni oficir za bezbjednost odreda "El mudžahedin", ili Enam Arnaut. I strani zvaničnici polako počinju da shvataju u kakvoj su vezi teroristi i zemlje zapadnog Balkana.

“ISIL ima zvanično usvojenu propagadnu strategiju za ovaj region. Zapadni Balkan je meta za regrutovanje i ključna ruta za ulazak potencijalnih terorista u Evropu”, rekao je još u martu američki ambasador u Beogradu Kajl Skot.

Volfgang Sobotka, austrijski ministar unutrašnjih poslova izjavio je prije nekoliko dana da u Austriji "postoji jedna veća grupa osoba, otprilike 50-ak ljudi, možda i više, koji su porijeklom iz BiH, ali su se u Austriji radikalizirali".

I dok pojedini bh političari negiraju postojanje terorizma, za to vrijeme Evropska policija i službe bezbjednosti zemalja Evropske unije, u stanju su maksimalne uzbune. Zbog prijetnje novim terorističkim napadima, pojačali su kontrole i na granicama.