latinica  ћирилица
13/04/2017 |  21:10 ⇒ 14/04/2017 | 19:57 | Autor: RTRS

NASA: Moguć život na Saturnovom mjesecu

U toku je konferencija Američke svemirske agencije (NASA), na kojoj su predstavljena najnovija otkrića o Sunčevom sistemu.
Saturnov mjesec Encelad - Foto: flickr.com
Saturnov mjesec EnceladFoto: flickr.com

Novo otkriće NASA vezano je za istraživanje letjelice „Kasini“, koja već dugo kruži oko Saturna i njegovih prirodnih satelita, a ovaj put glavna tema je Encelad, šesti po veličini Saturnov mjesec.

Gledano spolja, donedavno se činilo da je od svih prirodnih satelita u Sunčevom sistemu Encelad najsličniji Mjesecu — hladan je i negostoljubiv za život. Ipak, ispod surovih uslova na površini krije se okruženje potencijalno pogodno za nastanak životnih formi.

Naime, na ledenom Enceladu nalazi se potpovršinski okean u kojem se odvijaju različite hidrotermalne aktivnosti. Ove aktivnosti uzrok su izbacivanja vodene pare i komada leda iz okeana na površinu Encelada.

Naučnici smatraju da je postojanje vode u tečnom stanju ključno za opstanak živog svijeta, a najnoviji rezultati istraživanja, objavljeni na konferenciji, pokazali su da je Encelad ispod ledene površine topliji nego što se do sada pretpostavljalo.

Izvor: Sputnjik