latinica  ћирилица
14/04/2017 |  19:08 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

NASA- Postoji život na Saturnovom mjesecu (VIDEO)

Američka svemirska agencija ima nove dokaze da postoji život van Zemlje - na Saturnovom mjesecu Enceladu, kao i na Јupiterovom mjesecu Evropa. NASA najavljuje da će istraživanja nastaviti.
Saturnov mjesec - Foto: RTRS
Saturnov mjesecFoto: RTRS

NASA je saopštila da je pronašla na Јupiterovom i Saturnovom mjesecu hidrogen, ugljen-dioksid i kiseonik što ih uvjerava da bi tamo mogao da postoji i život kakav poznajemo na i Zemlji. 
Otkriće je napravila sonda Kasini koja se nalazi u Saturnovoj orbiti već 13 godina.

"Hidrogen bi mogao da bude potencijalna energija za razvoj mikroorganizama u slanim jezerima", kaže Linda Spilker iz NASA-e.

NASA povremeno objavljuje da je pronašla život i tako skreće pažnju da ih ne bismo zaboravili, jer postoji sumnja u javnosti da su bili i na Mjesecu, jer ako jesu zašto to ne ponove, kaže profesor Velimir Abramović. 

"U stvari mi ne možemo da kažemo otkrili smo život, jer mi nemamo definiciju života. Ako se NASA bavi istraživanjem na Marsu, pa na Јupiteru, pa na Saturnu, oni svuda traže vodu, traže kiseonik. Traže oblike života i temperaturu koji odgovaraju načinu života na zemlji. Međutim, život može biti zasnovan recimo na silicijumu, može biti zasnovan na čisto svjetlosnim strukturama", kaže profesor Abramović.

NASA je nedavno saopštila i da je pronađeno sedam novih planeta nalik Zemlji van Sunčevog sistema, a na tri od njih je moguće da ima vode.

Očekuju da u narednim decenijama budu otkriveni i dokazi da na njima postoji i život. U tu svrhu mogla bi da posluži i ideja da upotrijebe Sunce kao masivni teleskop koristeći efekat poznat pod imenom "gravitaciono sočivo".