latinica  ћирилица
15/04/2017 |  08:29 ⇒ 21:51 | Autor: RTRS

Povodom Vaskrsa, premijerka Srpske posjetila Dom "Rada Vranješević" (VIDEO)

Uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, predsjednica Vlade Željka Cvijanović posjetila je djecu u banjalučkom Domu "Rada Vranješević". Poručila je da ta institucija dobro funkcioniše i stvara adekvatne uslove za boravak djece bez roditeljskog staranja. Značajna je uloga vaspitača, koji doprinose da djeca odrastaju u dobrim uslovima.
Cvijanović u posjeti domu Rada Vranješević -
Cvijanović u posjeti domu Rada Vranješević

Korpa šarenih jaja i topla dobrodošlica, recitacije, pjesma i igra... Djeca iz Doma "Rada Vranješević" za premijerku su osmislila program, za uspomenu poklonila ručni rad, a premijerka je na poklon donijela posteljinu za svu djecu u domu.

U Domu je zbrinuto 95 korisnika, od kojih su dvije majke sa djecom, što je nova usluga doma, kaže direktor Vladimir Kajkut. Premijerkin poklon mnogo znači.

- Ove godine smo se dogovorili da djeci bude poklonjena posteljina. Prije su to bili bicikli, trotineti, televizori... Mi smo danas zajedno farbali jaja i sutra ćemo zajedno da proslavimo Vaskrs srećno - naveo je Kajkut.

Ove godine troje štićenika napušta Dom, a iz uprave se nadaju da će se uz pomoć Vlade nakon završenog školovanja i zaposliti. Briga institucija za ovu populaciju je vidljiva, poručuje premijerka Željka Cvijanović. Vlada Srpske je u proteklim godinama uložila više od devet miliona KM, a doprinos je vidljiv i kroz različite aktivnosti.

- Suština je obezbijediti adekvatne uslove za djecu koja nemaju roditeljski dom iz različitih razloga. U tom smislu je ova ustanova na visini zadatka - ističe premijerka Srpske.

Na visini zadatka nisu pojedine opštine, koje bi trebalo da učestvuju u finansiranju, s obzirom na to da je Dom zajednička briga Vlade i opština.

- Svakodnevno smo u aktivnostima vezano za dugovanja prema dečijem domu. Obišli smo na terenu nekoliko opština koje imaju veća dugovanja, preko 20.000 KM i uspjeli smo dogovoriti određene reprograme. Nadam se da ćemo tako poboljšati naplatu ove godine - kaže Kajkut.

Premijerka Srpske ističe da je važno da se naprave reprogrami, kako bi opštine plaćale bar koliko su u mogućnosti.

 - Ukoliko u većem iznosu izostaju te tranše, onda to može dovesti cijelu ovu instituciju u blokadu - kaže Cvijanovićeva.

O Domu brinu i donatori, koji su u proteklom periodu obezbijedili namirnice, obuću, odjeću i školske knjige. Namjera dobrih ljudi uvijek je dobrodošla - za dječji osmijeh često je dovoljno malo.

Predsjednica Cvijanović u posjeti Domu Rada Vranješević
Foto: RTRS

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović u posjeti Domu Rada Vranješević
Foto: RTRS

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović u posjeti Domu Rada Vranješević
Foto: RTRS

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović u posjeti Domu Rada Vranješević
Foto: RTRS

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović u posjeti Domu Rada Vranješević
Foto: RTRS