latinica  ћирилица
15/04/2017 |  09:48 ⇒ 09:49 | Autor: RTRS

Ivanišević: Postoji granica humanosti prema migrantima

Srbija se tokom izbjegličke krize pokazala kao humana zemlja, ali je granica te humanosti kršenje zakona, rekao je državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite Nenad Ivanišević.
Nenad Ivanišević (foto: sdpsrbije.rs) -
Nenad Ivanišević (foto: sdpsrbije.rs)

"Naša humanost ima granice, a te granice su da se poštuje zakon države koja je humana prema vama. Srbija je najhumanija zemlja od Sirije pa do Nemačke, ali to ne znači da neko može da krši bilo koji zakon Srbije", rekao je Ivanišević za Radio-televiziju Srbije.

Ivanišević je istakao da je incident u Šidu kada je migrant upao u jednu kuću zbog pljačke rijedak primjer kršenja zakona, te najavio da će jedan broj migranata iz Šida biti premješten u manje prihvatne centre.

Ivanišević je rekao da je u Srbiji trenutno oko 6.000 migranata u prihvatnim centrima i oko 1.000 van centara, te da je cilj formiranje manjih prihvatnih centara, a ne kao u Šidu, gdje ih ima 2.000.

"Situacija je stabilna, skoro da nema ulazaka, ne odlučuju se da traže azil u Srbiji. Imamo novi trend da se vraćaju u Grčku, jer je kroz program UNHCR-a moguća alokacija migranata u zemlje zapadne Evrope legalno, a druga tendencija je dobrovoljni povratak u zemlje porekla, posebno Avganistan", rekao je Ivanišević i dodao da ima veoma mnogo zainteresovanih.

On je istakao da je Srbija spremna na mogućnost da Turska otvori granicu i da novi talas migranata krene prema Evropi ali da to ne očekuje, jer bi time Turska izgubila značajan mehanizam pregovora sa EU.

"Ako se to desi, sve službe u Srbiji su spremne. Očekujemo da bi ruta možda mogla da bude promenjena, da bi mogla da ide na nekoliko mesta, a ne prema Hrvatskoj i Mađarskoj. Pre svega, tu su BiH i Rumunija", rekao je Ivanišević.

Izvor: SRNA