latinica  ћирилица
15/04/2017 |  12:27 ⇒ 12:30 | Autor: SRNA

Nekić: Direktan pritisak na revizore

Generalni revizor Federacije BiH DŽevad Nekić rekao je da je vlast izvršila direktan pritisak na revizore usljed nezakonitog umanjenja budžeta Kancelarije za reviziju za ovu godinu.
DŽevad Mekić (foto: saifbih.ba) -
DŽevad Mekić (foto: saifbih.ba)

Nekić je ocijenio da je na ovaj način dovedeno u pitanje novo zapošljavanje kao i izvršenje godišnjeg plana.

"S obzirom na to da je ovo umanjenje uradila izvršna vlast koja je subjekat revizije, to predstavlja direktni pritisak na nezavisnost revizorske institucije", rekao je on za današnji "Dnevni avaz".

Nekić je dodao da je ugrožavanjem finansijske nezavisnosti ugrožena i funkcionalna i organizaciona nezavisnost koja je utvrđena Meksičkom deklaracijom.

Nekić je potvrdio da je 13 negativnih revizorskih izvještaja za 2015. godinu nedavno predao nadležnim tužilaštvima.

Prema njegovim riječima, negativno mišljenje, što znači veliki broj utvrđenih malverzacija, revizori su za 2015. godinu dali budžetu FBiH, Unsko-sanskom, Srednjobosanskom te Zapadno-hercegovačkom kantonu, Federalnom zavodu PIO, Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo, gradu Sarajevo, gradu Mostaru, Željeznicama FBiH, zavodima zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i Livanjskog kantona, opštini Prozor i HT-u Mostar.

Nekić je istakao da su najveći problem tekući transferi koji su u 2015. godini iznosili oko 967 miliona KM.

To su, kako je rekao, nepovratna sredstva koja se raspoređuju na razne oblasti - poljoprivredu, zdravstvo, kulturu, turizam, političke partije.

"Utvrđene su brojne nepravilnosti, koje uključuju nepostojanje strateških i akcionih planova", kaže on i dodaje da su kod većine budžetskih korisnika utvrđena značajna odstupanja prilikom popunjavanja radnih mjesta, jer su zapošljavana lica koja ne ispunjavaju propisane uslove.

On je naglasio da je ustanovljeno da su značajna sredstva isplaćena i za naknade zaposlenim u institucijama za rad u stručnim komisijama iako su dužni u toku radnog vremena obavljati poslove i zadatke za koje ostvaruju redovna primanja iz radnog odnosa.

Izvor: Srna