latinica  ћирилица
15/04/2017 |  16:10 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Koliko su načelnici opština dobojske regije dostupni građanima? (VIDEO)

Koliko su načelnici opština dobojske regije dostupni građanima koji su ih birali? Dok su jedni pod pritiskom, drugi svoje obaveze izbjegavaju.
Opština Stanari - Foto: RTRS
Opština StanariFoto: RTRS

U najmlađoj opštini Srpske-Stanarima, na vrata Kabineta načelnika Dušana Panića, iako ima termin jednom sedmično, svakodnevno kuca na desetine građana. Široka je lepeza pitanja zbog kojih dolaze. Od socijalnih, ekonomskih, imovinsko-pravnih, pa čak i nekih koji nikako nisu u domenu načelnikovog rada.

Panić kaže da je bilo slučajeva u kojima su građani tražili pomoć jer im npr. dijete slabo uči.

- Јedan građanin je tražio dobjanje oružanog lista, dok se jedan mladi par obratio sa pitanjem gdje će stanovati kada se vjenčaju. Zaista je široka lepeza pitanja koja iznose - ističe Panić.

Opština Stanari formirana je prije dvije godine pa mnogi tek namjeravaju da pokucaju na vrata načelnika.

A na vrata prvog čovjeka Dervente Milorada Simića građani mogu pokucati svaki dan. Simić je uvijek dostupan, osim ako nije van zgrade opštine. Redovno je i na sjednicama Skupštine.

Kada gradonačelnik Doboja Obren Petrović prima sugrađane nije nam odgovoreno. Nije prisutan često ni na sjednicama Skupštine, pa je njegovo mjesto u skupštinskoj klupi najčešće prazno.

U susjednom Tesliću, načelnikova prethodica je Kancelarija za građanska pitanja.

- Postoje ljudi koji su zaduženi za građanska pitanja koja potom dolaze do mene. Tamo gdje lično treba da se uključim istog trenutka budem obaviješten i uključim se u rejšavanje pojedinačnih problema - kaže načelnik ove opštine Milan Miličević.

Svi su saglasni da načelnici mogu da utiču na rješavanje problema građana, ali da nemaju čarobni štapić i da mnogi problemi nikada ne budu riješeni. Često su građani toga svjesni i prije nego zakucaju na njihova vrata ali ponekad, kažu, pomogne i ljudski gest ili lijepa riječ.