latinica  ћирилица
15/04/2017 |  16:20 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Neizvjesna budućnost OC "Јahorina" (VIDEO)

Iako je završena vrlo uspješna turistička sezona, budućnost OC "Јahorina" kao akcionarskog društva, je neizvjesna.
Јahorina - Foto: RTRS
ЈahorinaFoto: RTRS

Vršilac dužnosti direktora Goran Brčkalović potvrdio je da su računi preduzeća blokirani ali i u dogovoru sa vlasnikom, Vladom Republike Srpske, najavio novi investicioni ciklus na ovoj planini. Za lošu finansijsku situaciju u Olimpijskom centru, SDS koji je sačinio Analizu poslovanja preduzeća od 2003. do 2016, odgovornim smatra IRB i Vladu Republike Srpske.

Mada su obilje snijega i veliki broj turista napunili kasu OC Јahorina, trenutno stanje nimalo nije sjajno. Računi preduzeća su blokirani, ali privremeno. U menadžmentu Olimpijskog centra ne negiraju postojanje ukupnog duga od 21 milion KM, već objašnjavaju da se sastoji od 11 miliona predviđenih za amortizaciju i više od devet miliona za kamate i glavnicu kredita kod IRB-a.

- OC Јahorina je podijeliomartovsku platu, nema dugovanja prema dobovljačima i skoro da nema nikakvih dugova. Nakon jedne usopješne sezone mi se priprema za ljetni period gdje imamo dogovoreni 20.000 pansiona. Istina je da smo imali blokadu računa, ali smo sa IRB-om napravili sporazum oko deblokade - kaže Brčkalović.

Na tešku finansijsku situaciju u OC Јahorina ukazuju u SDS-u ne iz, kako kažu, političkih razloga, već u namjeri da ovo preduzeće ponovo bude nosilac turističke ponude sarajevsko-romanijske regije.

- OC Јahorina je nelikvidno preduzeće čak i da mu nisu blokirani računi, budući da su njihove obaveze 13 puta veće od njihovih sredstava. Posljednji put je OC Јahorina poslovao sa dobitkom 2007. godine - tvrdi Marko Đogo, član Socijalno-ekonomskog savjeta SDS-a.

Slaviša Raković, takođe član Socijalno-ekonomskog savjeta SDS-a dodaje: "Umjesto da IRB napravi jedan sanacioni program i odluči da ide dalje i investiciju, u IRB-u se ponašaju suprotno i vrše tiho ubistvo OC Јahorina potražujući, ne samo redovne prinose, već i zatezne kamate".

U IRB-u RSepublike Srpske, ali i resornom Ministarstvu trgovine i turizma, ostali su nijemi za sva pitanja u vezi sa trenutnom situacijom u ovom olimpijskom centru. Vršilac dužnosti direktora, pak, uvjerava da je OC Јahorina na putu oporavka, jer je sezona bila uspješna, a riješeni su i imovinsko-pravni odnosi na devastiranim hotelima Јahorina, Partizan, Šator, što predstavlja zamajac za novi investicioni cikllus.

- Mislim da smo veoma blizu da imamo zdrav OC Јahorina, jer od toga zavisi 3.000, što direktno što indirektno, zaposlenih ljudi na planini. Ovo je najveća firma u istočnom dijelu Srpske i s te strane ja sam optimista - kaže Brčkalović.

U dogovoru sa Vladom Republike Srpske formirane su dvije radne grupe, jedna za restrukturiranje Olimpijskog centra koji između ostalog podrazumijeva odvajanje ugostiteljstva od skijaških staza i druga za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, čime se stiču uslovi za nastavak ulaganja na Јahorinu.