latinica  ћирилица
15/04/2017 |  16:31 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Kako "Mlječanicu" "podići na noge"? (VIDEO)

Od nagomilanih dugovanja do otpuštanja radnika- samo neki od problema sa kojim ja suočena bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Mlječanica" kod Kozarske Dubice. Prilikom nedavne posjete predsjednika Milorada Dodika Kozarskoj Dubici, naglašeno je da bolja vremena za ovu ustanovu dolaze, a novo rukovodstvo već je pokrenulo situaciju sa mrtve tačke.
"Mlječanica" - Foto: RTRS
"Mlječanica"Foto: RTRS

Smještajni kapaciteti u "Mlječanici" su popunjeni. Pacijenti su i više nego zadovoljni uslovima za boravak i liječenje.

Međutim, ne znaju da se "Mlječanica" danas bori za opstanak i po raznim osnovama duguje više od četiri miliona KM. Da bi se spasilo što se spasiti može, novi menadžment bio je prinuđen na "bolne rezove".

- Išli smo u pravcu smanjivanja broja radnika. Uradićemo sve što je u našoj moći da stabilizujemo ovu ustanovu, bez obzira koliko to bolno bilo - kaže direktor "Mlječanice" Dragan Brdar.

Sprovedena je i preraspodjela sredstava među zaposlenima - neke plate su smanjene, a ušteđeni novac uložen je u poboljšanje smještajnih uslova. Rekonstruisani su podovi, rasvjeta i stolarija, a za pacijente je uveden i novi paket usluga.

- Uveden je novi paket za lumbalnu kičmu, za cervikalnu kičmu, te za osteoporozu - navodi Mile Čeko, izvršni direktor za medicinske poslove.

I dok u "Mlječanici" pokušavaju da podignu nivo usluga istovremeno ne idu u dalju dubiozu, vjeruju u podršku Fonda zdravstvenog osiguranja. O tome je već razgovarano tokom nedavne posjete predsjednika Milorada Dodika Kozarskoj Dubici. Dodik jedno od mogućih rješenja za ovu bolnicu vidi u rekonstrukciji putem javno-privatnog partnerstva.