latinica  ћирилица
15/04/2017 |  18:01 ⇒ 16/04/2017 | 15:23 | Autor: RTRS

Obilježen Dan opštine Šamac (VIDEO)

Dan opštine Šamac- 15. april, obilježen je parastosom za poginule borce Vojske Republike Srpske i civilne žrtve rata, polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje i svečanom sjednicom Skupštine opštine. Uručene su opštinske nagrade i priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima, a povelja - najveće priznanje - Ambasadi Јapana u BiH.
Šamac-Dan opštine - Foto: RTRS
Šamac-Dan opštineFoto: RTRS

Vlada Republike Srpske je u proteklih deset godina u razne vrste projekata u opštini Šamac investirala 65 miliona KM, a posredstvom Fonda solidarnosti sa 22 miliona KM pomogla obnovu nakon poplava 2014. godine, rekao je na svečanoj sjednici Skupštine opštine Šamac ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Naglasio je da će Vlada i dalje podržavati inicijative lokalne zajednice kojima je svrha poboljšanje kvaliteta života građana.

- Oni imaju viziju za buduće vrijeme, da nastave konsolidovati i razvijati ovu opštinu i mislim da je potpuno logično da će Vlada i u narednom periodu ovdje biti prisutna i davati punu podršku razvoju ove opštine - rekao je Đokić.

Načelnik opštine Đorđe Milićević poručio je da slijede aktivnosti na ozbiljnim infrastrukturnim projektima i da će opština Šamac ići naprijed uz podršku viših nivoa vlasti i bolju saradnju sa međunarodnim finansijskim organizacijama.

Na svečanoj sjednici Skupštine opštine najviše opštinsko priznanje - povelja- uručena je predstavniku Ambasade Јapane u BiH i to zbog pomoći Vlade Јapana Šamcu u vrijeme i nakon poplava, pri obnovi infrastrukture i deminiranju.

Predstavnik Ambasade Јapana Atsuši Saito zahvalio je na nagradi i istakao da je Јapan u posljednjih 20 godina puno pomagao u Republici Srpskoj i BiH.

Ispred centralnog spomen-obilježja služen je parastos za 450 boraca Vojske Republike Srpske i civilne žrtve rata, a potom su položeni vijenci i cvijeće.