latinica  ћирилица
15/04/2017 |  20:24 ⇒ 16/04/2017 | 09:17 | Autor: RTRS

Svijet strahuje od nuklearnog rata (VIDEO)

Svijet strahuje od nuklearnog rata! Dok Sjeverna Koreja obilježava 105 godina od rođenja svog osnivača Kim il-Sunga, pokazuje novo nuklearno naoružanje i prijeti Americi - niko ne zna kako će reagovati administracija Donalda Trampa.
Sjeverna Koreja - Foto: Screenshot
Sjeverna KorejaFoto: Screenshot

Prvi put Sjeverna Koreja objelodanila je da ima i podmorničke balističke projektile, s dometom većim od hiljadu kilometara. A da Pjongjangu ne manjka samopouzdanja pokazao je i ovaj put žestoko najavljujući osvetu zbog dolaska američkih nosača aviona u vode kod Korejskog poluostrva, uoči obilježavanja 105. godišnjice rođenja utemeljivača države.

- Sjedinjene Države prenose nuklearna strateška sredstva na Korejsko poluostrvo, želeći da isprovociraju nuklearni rat. Ako nastave sa bezobzirnim provokacijama, odgovorićemo istom mjerom - na potpuni rat potpunim ratom, na nuklearni rat - našim nuklearnim udarom - upozorio je Čo Rjong He, viceadmiral Korejske narodne armije.

Dok Pjongjang prijeti nuklearnim probama, SAD su u vodama oko Sjeverne Koreje već stacionirale ratne brodove. Tramp je opet u kontranapadu u svom stilu tviter-retorike - SAD će se pozabaviti Sjevernom Korejom. Međutim, izgleda da to ne zabrinjava stanovnike sjevernokorejske prestonice.

- Ne zanima nas da li je situacija napeta, mi ćemo svakako pobijediti, jer imamo svog maršala Kim Јong Una. Situacija u našoj zemlji ne zavisi od situacije u regionu - kaže An Јong Ae, stanovnica Pjongjanga.

- Naši ljudi i vojska uvijek će slijediti svoj put i to smo pokazali svijetu na današnjem velikom događaju. Tako će biti i ubuduće bez obzira na situaciju, bez obzira na sankcije ili postojeći pritisak - kaže O Song Rim, stanovnik Pjongjanga.

U pokušaju da smiri tenzije na Korejskom poluostrvu Kina je pozvala obje strane da prekinu sa međusobnim provokacijama i zatražila pomoć Rusije kako situacija ne bi izmakla kontroli. Јapan poručuje da će odgovoriti na svaku moguću nepredviđenu situaciju na Korejskom poluostrvu.

Analitičari, ipak poručuju, da je put do sljedećeg koraka i upotrebe nuklearnih bojevih glava dalek i skoro nezamisliv.