X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
16/04/2017 |  14:30 | Izvor: RTRS

Јapanka doktorira na srpskom turbo-folku

Muzikolog Fumi Uehata braniće u Osaki disertaciju na temu srpske novokomponovane muzike.
Јapanka doktorirala na srpskom turbo-folku (foto:atvbl.com) -
Јapanka doktorirala na srpskom turbo-folku (foto:atvbl.com)

Za nju srpski narodnjaci su zakon. Ceca, Seka, Viki, i naravno Džej, kvalitetni su muzičari, a njihovi hitovi i pjesme drugih novokomponovanih izvođača prijatne su, zabavne i privlačne kompozicije. Toliko da ih je izabrala za temu svog doktorata! I to možda ne bi čudilo da "borac za pravdu srpskih narodnjaka" nije muzikolog Fumi Uehata (37) iz Јapana i da ovu doktorsku disertaciju ne brani na Univerzitetu u Osaki, pišu begradske Novosti.

U Srbiju je došla studentskom razmjenom prije 14 godina. Do 2006. godine studirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Živeći u studentskom domu na Zvezdari, gdje su se, kako kaže, često pravile žurke, prvi put je čula najneobičniji zvuk do tada-naše narodnjake.

– U početku mi se nije mnogo dopala, ali kada sam se vratila u Јapan, rodnu Osaku, nedostajalo mi je sve što je karakteristično za Srbiju i počela sam puno da slušam narodnu muziku – priča Uehata. – Ima nekoliko pesama koje baš volim – "Beograd" od Cece Ražnatović, "Mahinalno" od Viki Miljković, "Tako mlada" od Tanje Savić i "Crno i zlatno" od Seke Aleksić.

Pamti Fumi, kako kaže, neobičnu situaciju, na početku studija u Beoradu.

– Na novogodišnju žurku išla sam sa prijateljicama koje su izričito govorile da ne slušaju narodnjake, ali kada je na žurki puštena Cecina pesma, sve su listom počele da je pevaju zajedno i znale su svaku reč – prisjeća se sagovornica Novosti. – Bila sam iznenađena, jer je takva situacija nezamisliva u Јapanu. Mnogo više, međutim, počela sam da razmišljam o toj muzici prilikom pisanja kratkog rada za studije. Sve više me je privlačio taj zvuk i shvatila sam, bez dvoumljenja, da je to vrsta muzike koju bih proučavala kao temu doktorskih studija.

Završila je osnovne i magistarske studije pri katedri za opšte umjetnosti i katedri za muzikologiju. Poslije godina provedenih u Јapanu, Fumi je prije tri godine dobila državnu stipendiju Јapana za doktorske studije i na njenu veliku radost ponovo se obrela u Beogradu.

– Znala sam dobro kakve su u javnosti i među kritičarima "ocjene" i izlaganja o narodnoj muzici, ali ovi kritičari nisu ni slušali ljude iz te muzičke industrije, ni pjevačice, ni aranžere, ni kompozitore – tvrdi sagovornica. – Niti su objasnili, na primjer, šta stvaraoci te vrste muzike i kulture misle o svojoj muzici i s kakvim ciljem je kreiraju. Zato sam htjela da proučavam tu muziku, sa sasvim novog aspekta, bez negativnog stava koji o njoj imaju ne samo kritičari, već i većina ljudi.

Tema njene disertacije glasi: "Studija o reprezentaciji i recepciji muzičkog izražavanja narodnog identiteta u pop-folk muzici u Srbiji". Krajem ove godine braniće doktorski rad na Osaka univerzitetu u Јapanu.

– Јa sam Srbiju zavoljela preko muzike. Divim se tome što imate tako bogatu muzičku kulturu, bez obzira na to da li su kompozicije stare ili nove-kaže sagovornica Novosti.

– Mnogo je onih koji kritikuju ovakvu vrstu muzike kao nekvalitetnu, ali u tim kritičnim vidovima postoji dominantno, ali već zastarjelo razmatranje o kulturi i umjetnosti. Po njoj-što starije ili jednostavnije, to vrijednije. Nema smisla da se kvalitet savremene narodne muzike ocjenjuje i razmatra sa takvog stanovišta. Važno je priznati da sve vrste muzike imaju različite vrijednosti i kulturne pozadine. Ako neko ima takav pristup muzici, može se razonoditi i uživati u ljepotama svih vrsta muzike.

Ranije je više slušala srpski rok, pop i hip-hop, naročito "S vremena na vreme" i "Smak", ali inače, kako Fumi priča, sluša narodnu muziku i često obrati pažnju kako se trend i stil mijenjaju, kakvi uticaji stižu iz drugih zemalja i muzičkih žanrova.

– U Јapanu, nažalost, nema posebnog kluba i mjesta gdje se može čuti srpska novokomponovana narodna muzika-kaže Fumi. – Imamo prilike da gledamo srpske filmove u kojima se čuje narodna muzika i da uživamo u rijetkim koncertima, uglavnom trubača. Srbija mi mnogo nedostaje, pa se radujem jer će mi državna stipendija trajati još tri godine i često ću dolaziti. U međuvremenu, kad god imam prezentacije na međunarodnim konferencijama ili na fakultetu, koristim srpske novokomponovane i narodne pjesme. U tim prilikama, uvijek dobijem pozitivne reakcije od kolega koji prvi put slušaju vašu narodnu muziku.

"Ruse kose" u Osaki

– Zajedno sa još nekoliko Јapanaca proučavam pop-folk u balkanskim zemljama-priča Fumi. – Ovaj projekat je počeo prije četiri godine. Uskoro ćemo objaviti i jedinstvenu knjigu o toj muzici u Јapanu. Pisala sam dio posvećen srpskoj narodnoj muzici. U okviru tog projekta, prije nekoliko mjeseci, održan je međunarodni skup na Univerzitetu u Osaki. Došlo je mnogo naučnika sa Balkana i Srbije. Naš gost bila je profesorka iz Beograda Iva Nenić. Zajedno smo pjevale Cecin "Beograd" i oduševile druge učesnike. Sa kolegom iz Јapana, otpevala sam "Kradem ti se u večeri rane" i "Ruse kose curo imaš".

Јapanska enka

– I mi u Јapanu imamo etno-muziku, Enku-kaže Fumi. – Elementi naše stare narodne muzike koriste se u smislu skale, teksta i vizuelne prezentacije. Nažalost, enka muziku u Јapanu više slušaju stari nego mladi. Za razliku od toga, srpska narodna muzika je upravo mejnstrim, popularna muzika u Srbiji, naročito stvarana muzika za mlade. Zato je prirodno da se vašoj novokomponovanoj muzici ponekad prilagođavaju provokativni tekstovi i svjetski vizuelni trendovi.

Izvor: Večernje novosti