latinica  ћирилица
16/04/2017 |  17:19 | Autor: RTRS

Kokos - čudotvorna hrana ili samo trend?

Sve više Amerikanaca je zainteresovano za konzumiranje zdrave hrane i proizvoda, trgovci zadovoljavaju sve veću potražnju time što nude nove proizvode ili predstavljaju stare na potpuno novi način, a jedan od najnovijih trendova je - kokosov orah.
Kokos - Foto: RTRS
KokosFoto: RTRS

Tokom posljednjih nekoliko godina, kokosovo ulje i voda postali su popularni, uz sve više proizvoda od kokosa koji su se pojavili na policama prodavnica.

To je razlog zbog kojeg je kokosov orah postao jedan od najvećih trendova za 2017. godinu, navodi Radio Glas Amerike.

- Pokreće metabolizam. Takođe, djeluje antiviralno, antibakterijski, antigljivično. Zato je odličan za imunološki sistem, za srce. Povećava HDL i takođe je dobar za sve vrste urinarnih infekcija, bolesti bubrega, prekomjernu težinu. Mogućnosti upotrebe kokosovog ulja za vaše zdravlje su beskrajne - navodi Elisa Gudman, nutricionista.

Ne postoji, međutim, mnogo istraživanja o dobrobitima kokosovog ulja za zdravlje. Za razliku od drugih biljnih ulja, to je zasićena mast koja se povezuje sa srčanim oboljenjima. I dok povećava nivo dobrog holesterola, takođe povećava loš holesterol, koji takođe povećava rizik od srčanih oboljenja. Iako možda nije čudotvorna hrana, kako tvrde njene pristalice, očekuje se da će proizvodi od kokosa nastaviti da privlače pažnju kupaca, kao i novac, navodi Glas Amerike.

Izvor: Tanjug