latinica  ћирилица
17/04/2017 |  08:41 ⇒ 16:22 | Autor: RTRS

SE upozorava: Erdogane, razmisli o narednim koracima (VIDEO)

Tursko rukovodstvo trebalo bi pažljivo da razmisli o svojim narednim koracima, imajući u vidu tijesnu pobjedu pristalica ustavnih reformi, izjavio je generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Јagland.
Savjet Evrope - Foto: SRNA
Savjet EvropeFoto: SRNA

Kako je naglasio u saopštenju, "od izuzetnog značaja" je obezbijediti nezavisnost sudstva u skladu sa principom vladavine prava, koje je garantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Prema njegovim riječima, Savjet Evrope, čiji je Turska punopravni član, spreman je da podrži zemlju u tom procesu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je tursku vladu na "učtiv dijalog sa svim političkim i civilnim snagama u zemlji".

Kako je ocijenila, tijesna podrška ustavnim reformama je pokazaala "koliko je duboko podijeljeno tursko društvo", navodi AP.

"Njemačka vlada očekuje da će turska vlada sada težiti ka učtivom dijalogu sa svim političkim i društvenim snagama u zemlji", navodi se u zajedničkom saopštenju kancelarke Merkel i šefa diplomatije Zigmara Gabrijela.

Njemačka vlada, kako poručuju, poštuje pravo turskog naroda da odlučuje o sopstvenom ustavu, ali istovremeno naglašavaju da Erdogan snosi "veliku odgovornost" za naredne korake Turske.

Merkel i Gabrijel su, takođe, ukazali da je OEBS već ove nedjelje izrazio sumnju u vezi s pitanjem da li je glasanje obavljeno u odgovarajućim uslovima.

Njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel izjavio je danas da je dobro da je referendum u Turskoj okončan i od ljudi je zatražio da ostanu mirni nakon što preliminarni rezultati ukazuju na to da opcija
"da" ima tijesno vođstvo.

- Sve ukazuje na to da će rezultat biti tijesan, kao što je i očekivano. Kakav god rezultat na kraju bude, treba ostati miran i nastaviti dalje mirne glave. Dobro je da je završena kampanja koja vođena tako žestoko, pa i ovdje u Njemačkoj - naglasio je Gabrijel.

Ministar inostranih poslova Austrije i predsjedavajući OEBS-u Sebastijan Kurc ocijenio je sinoć da ishod referenduma u Turskoj pokazuje podijeljenost turskog društva.

- Nezavisno od toga kako će biti konačan ishod referenduma, on pokazuje koliko je zemlja podijeljena - napisao je Kurc na tviteru.

Saradnja Turske sa Evropskom unijom, uvjeren je on, biće još kompleksnija.

Inače, turska dijaspora u Austriji glasala je velikom većinom za promjenu Ustava u Turskoj.

Tako je u Beču "za" glasalo 71,3 odsto Turaka, u Salcburgu 71,2 i Bregencu 65 odsto, pokazuju preliminarni rezultati objavljeni na sajtu izborne komisije.

Izvor: Tanjug