latinica  ћирилица
17/04/2017 |  09:32 ⇒ 09:33 | Autor: RTRS

Turska- Opozicija traži novo prebrojavanje

Turci su na jučerašnjem referendumu podržali izmjene Ustava, rekao je predsjednik Centralne izborne komisije Turske Sadi Guven.
Erdogan na referendumu o ustavnim  promjenama - Foto: RTRS
Erdogan na referendumu o ustavnim promjenamaFoto: RTRS

On kaže da je Centralna izborna komisija proglasila pobjedu opcije "da".

Guven je naveo da je glasanje prošlo u skladu sa odredbama Centralne izborne komisije, koje su oduvijek važile na svim izborima.

Komentarišući kontraverzne izvještaje o priznavanju neovjerenih glasačkih listića, rekao je da to ne predstavlja kršenje zakona o izborima u Turskoj.

Lideri opozicije zahtijevaju ponovno prebrojavanje oko 60 odsto glasova, uz tvrdnje da vlasti manipulišu procesom glasanja u svoju korist, prenosi TASS.

Zvanični rezultati referenduma biće objavljeni za desetak dana.

Ukoliko pobijedi opcija "da", 18 ustavnih amandmana izmijeniće turski sistem vladavine sa parlamentarnog na predsjednički i biće ukinuta funkcija premijera, a predsjednik će dobiti veća ovlaštenja.

Prema postojećem Ustavu, predsjednik ima uglavnom ceremonijalnu ulogu i ovlaštenja su uglavnom u rukama premijera i Parlamenta.

Prema novom Ustavu, privremena ovlaštenja koja je predsjednik Redžep Tajip Erdogan dobio uvođenjem vanredne situacije zbog neuspjelog vojnog udara u julu prošle godine, ostaće trajna.

Ukoliko se izmjena Ustava usvoje, sljedeći predsjednički i parlamentarni izbori biće održani 3. novembra 2019. godine.

Izvor: SRNA