X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
17/04/2017 |  16:57 | Izvor: RTRS

Voda oko jednog vulkana u Јapanu ključna za opstanak korala

Vode oko malog ostrva Šikine u Јapanu mogu biti ključne za opstanak koralnih grebena, ocijenili su naučnici.
Koralni greben (Foto:delo.si) -
Koralni greben (Foto:delo.si)

Morsko dno kod Šikine je "živa laboratorija" za istraživačku ekspediciju koja traži način da zaštiti korale od efekata klimatskih promjena.

Šikine nudi jedinstvene uslove koje stvaraju podvodni vulkani koji izbacuju ugljen-dioksid u neke od zaliva čineći ih manje alkalnim, i tako će, prema riječima naučnika, doći do uticaja neograničene emisije ugljenika na svjetske okeane do 2100. godine.

Gomilanje ugljen-dioksida zbog emisije gasova staklene bašte ili podvodne vulkanske aktivnosti podiže temperaturu i mijenja hemijski sastav okeanske vode u procesu zvanom acidizacija, a naučnici kažu da vode oko Šikinea daju uvid u ponašanje podvodnog svijeta - uključujući i korale, u takvim uslovima.

Јapanski korali tako mogu dati važne podatke o podvodnom životu što može biti ključno za spas australijskog Velikog koralnog grebena koji se nalazi u opasnosti od "izbjeljivanja", procesa u kom korali pod pritiskom viših temperatura mora odbacuju alge koje u njima žive i kojima se hrane.

Naučnici su rekli da je greben dvije godine zaredom gubio boju i da će oporavak biti gotovo nemoguć.

Koralni grebeni zauzimaju manje od 0,2 odsto okeanskog dna, ali su dom za oko 30 odsto vodenog biljnog i životinjskog svijeta, kao izvor hrane i zaštita od predatora.

Izvor: Beta