X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
17/04/2017 |  18:07 ⇒ 18:11 | Izvor: RTRS

Sat vremena trčanja produžava život za sedam sati

Naučnici sa Univerziteta u Ajovi tvrde da svakim satom trčanja produžavate svoj život za dodatnih sedam sati, prenosi Independent.
Sport (Foto: Thinkstock) -
Sport (Foto: Thinkstock)

Riječ je o dodatnom istraživanju, sprovedenom nakon studije Instituta “Kuper“ u Dalasu iz 2014. godine, koja je objavljena u magazinu “American College of Cardiology”. 

Tom prilikom otkriveno je da 5-10 minuta trčanja dnevno smanjuje rizik od prijevremene smrti i nastanka srčanih bolesti.

Magazin “Progress in Cardiovascular Disease“ objavio je u aprilu rezultate daljih istraživanja, čiji je autor Dak-čul Li, profesor kineziologije iz Ajove.

Li i njegov tim ustanovili su da redovno trčanje smanjuje rizik od prijevremene smrti za 40 odsto, nevezano za brzinu trčanja i broj pređenih kilometara.

Kod učesnika istraživanja zabilježeno je 16 odsto manje smrtnih slučajeva i 25 odsto manje srčanih udara sa fatalnim ishodom.

Dva sata trčanja nedjeljno produžava život prosječnog 40-godišnjaka za 2.8 godine, mada Li ističe da to ne znači da ova vrsta fizičke aktivnosti može da vas učini besmrtnim.

Izvor: Agencije