latinica  ћирилица
17/04/2017 |  18:37 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Vremenske prognoze zabrinule voćare (VIDEO)

Vremenske prognoze prema kojima će krajem ove sedmice doći do većeg zahlađenja zabrinule su voćare,jer bi najavljeni mrazevi mogli izazvati velike štete. Stručnjaci savjetuju - prihranu aminokiselinama i tradicionalne metode zaštite od mraza.
Voće - Foto: RTRS
VoćeFoto: RTRS

Voćnjaci su ovog proljeća veoma dobro rodili, pa bi kasni mrazevi mogli nanijeti ogromne štete. Proizvođači zabrinuto gledaju u nebo nadajući se da temperatura ipak neće pasti ispod nule.

"Najvjerovatnije ako bude takav minus da će oštetiti, zabrinjava naravno, malo smo se trudili, malo uložili, ali imaju ljudi koji imaju i više, pa će biti velike štete", rekao je voćar Јoka Baćo iz Dragaljevaca.

Voćari koji imaju dugogodišnju ozbiljniju proizvodnju znaju da se štete kod kratkotrajnih mrazeva mogu umanjiti zaštitom.

"Protivgradne  zastore kada bi razvukli to bi vjerovatno pomoglo, ili, sad da idemo na prskanje vodom, nemamo tih uslova, nismo to pripremili, to je ono što ja znam iz nekog starog iskustva, ili eventualno onaj stari sistem paljenja slame okolo, zadimljavanje", rekao je Duško Cvijetinović.

"Јutarnji časovi otprilike četiri pet sati kad je najniža temperatura proći da se malo nadimi i tu bi se možda moglo stepen – dva , pa i tri, moglo bi se spasiti , a više ne", izjavio je Milan Radić iz Velike Obarske.

Poseban problem je što je voće već iscrpljeno zbog dugotrajne i veoma hladne zime, što je vidljivo u malinjacima. Stručnjaci savjetuju adekvatnu prihranu kako bi biljke bile u što boljoj kondiciji.

"Malina još uvijek nije otvorila svoj cvjetni pupoljak znači dolazi samo do diferencijacije, formiranja ovih pupoljaka tako da u ovom slučaju to zadimljavanje neće imati puno efekta, samo tretmani aminokiselinama jer oni pomažu biljci da ona stvori bolji imunitet", naglasio je inženjer poljoprivrede Aleksandar Stević.

Krajem marta mraz je načinio manju štetu na zasadima breskve i kruške u Potkozarju, ali nisu oštećene jabuke zasađene na više od 1500 hektara, kao najzastupljenija voćka u ovom dijelu Srpske.

"Јabuka nije od ovog mraza pretrpjela neke štete, ali za ove druge voćne vrste ne bi mogli da kažemo", dodao je predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

Dojčinović je potvrdio da je Udruženje voćara kontaktiralo Oružane snage BiH, tražeći angažovanje helikoptera, radi zaštite pomoću temperaturne inverzije. Velikim ventilatorima temperatura se može povećati za 2-3 stepena Celzijusa.