latinica  ћирилица
18/04/2017 |  09:21 | Autor: RTRS

Petrić: Izborni zakon zreo za otpis

Član Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić smatra da je Izborni zakon BiH zreo za otpis, ali da za usvajanje novog nema političke volje.
Branko Petrić - Foto: SRNA
Branko PetrićFoto: SRNA

"Imamo mnogo kodifikovan izborni zakonik u kome je natrpano sve i svašta. Preživio je 20 promjena od 2001. godine koje su bile parcijalne, tako da se međusobno isključuju", rekao je Petrić, koji je i predsjedavajući Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva.

On za "Glas Srpske" tvrdi da su Izborni zakon i dijelom Ustav BiH suprotni osnovnim načelima i konvencijama, što mora biti usklađeno.

Govoreći o problemima u izbornom procesu i pitanju centralnog biračkog spiska, Petrić je podsjetio da je sistem pasivne registracije birača uveden 2006. godine i centralni birački spisak pozicioniran u poglavlje tri Izbornog zakona BiH.

"U proteklih više od 10 godina pokazao je svoju manjkavost i potrebu za remontom, a činjenica je da je na biračkom spisku višestruko više glasača od prirodnog priraštaja u poređenju sa prethodnim izborima. Imamo višestruku nesaglasnost sa svim pokazateljima kao da nije bilo demografskih gubitaka i to pokazuje da nešto nije u redu", rekao je Petrić.

Izvor: Srna