X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
19/04/2017 |  11:07 ⇒ 18:57 | Izvor: RTRS

Otkriće koje mijenja sve: So nas ne čini žednim, nego gladnim

Vjerovatno vas je neko već savjetovao da ne treba da jedete preslanu hranu, jer ćete poslije biti žedni. Iako je savjet na mjestu, posljedice u slučaju nepridržavanja nisu baš takve.
Začin - Foto: RTRS
ZačinFoto: RTRS

Naučnici su otkrili da nas so ne čini žednijim, nego zapravo gladnijim.

Iz nekog razloga, niko nikad nije sproveo studiju o tome da se utvrdi veza između unosa soli i vode. Naučnici znaju da povećavanje unosa soli stimuliše proizvodnju urina, pa se prosto pretpostavljalo da višak tečnosti dolazi od unosa vode.

Međutim, istraživači Njemačkog aerosvemirskog centra, Maks Delbruk centra za molekularnu medicinu, Vanderbilt univerziteta i njihove kolege iz cijelog svijeta, došli su do neočekivanih otkrića tokom simulacije puta na Mars, a njihov rad objavljen je u časopisu "The Journal of Clinical Investigation".

Ispitanici (svi muškog pola) bili su podijeljeni u dvije grupe koje su bile zatvorene u imitaciju svemirskog broda - jedna tokom 105 dana, a druga 205. Imali su identičnu ishranu, s tim što su u posljednjim nedjeljama dobili drugačiji odnos soli u obrocima.

Rezultati su potvrdili da višak soli u ishrani povećava lučenje urina, ali ono što je naučnike iznenadilo je to što su ispitanici koji su jeli više soli, zapravo pili manje vode. Tajna je bila u urei, moćnom osmlitu, koji se vezuje za vodu i pomaže njen prenos ui organizmu. Njena funkcija je da pomogne tijelu da zadrži vodu, a da se oslobodi soli, otkrili su naučnici.

Takođe, ovi "kosmonauti" više su se žalili na glad.

"Sada želimo da vidimo kako se ovaj proces odražava na jetru, mišiće i bubrege", kaže profesor Fridrih C. Luft, jedan od istraživača.

"Iako nismo ispitivali krvni pritisak i druge aspekte kardiovaskularnog sistema, jasno je da su sve ove funkcije blisko povezane za održavanje nivoa vode u organizmu i metabolizma".

Izvor: B92