latinica  ћирилица
19/04/2017 |  16:15 ⇒ 18:14 | Autor: RTRS

Za revitalizaciju agregata HE na Trebišnjici 10 miliona evra

Za revitalizaciju agregata Hidroelektrana na Trebišnjici planirano je ulaganje oko 10 miliona evra, kako bi se produžio životni vijek ovog sistema koji je u pogonu već 50 godina, rekao je izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u Ilija Tamindžija.
Ilija Tamindžija - Foto: SRNA
Ilija TamindžijaFoto: SRNA

Tamindžija je naveo da su u sklopu revitalizacije planirani zahvati na turbini i generatoru, čime će biti povećana njegova snaga do 10 odsto, uz najmanji postojeći koeficijent iskorištenja.

Što se tiče planiranih sredstava za ove radove - 60 odsto biće obezbijeđeno iz kreditnih sredstava, 40 odsto su sredstva donatora, dok će HET učestvovati sa oko 1.120.000 evra vlastitih sredstava.

U okviru "Faze četiri" planirana je revitalizacija dva agregata, dok je u sklopu "Faze tri" planirana revitalizacija jednog agregata.

S obzirom da je HET u funkciji već 50 godina, pri kraju životnog vijeka su i Upravna zgrada, obalni zidovi i drugi prateći objekti tako da je planirana kompletna rekonstrukcija sa nadogradnjom.

Tamindžija je naveo da će se raditi nova fasada, zamjena otvora, sistem grijanja-hlađenja i kompletno okolno uređenje objekata.

Raspisana su tri tendera - za učvršćivanje obala i obalnih zidova, za okolno uređenje i otvore, te za nadogradnju i fasadu, a predviđeno je da radovi budu završeni do kraja građevinskog sezone.

Govoreći o proizvodnim rezultatima, Tamindžija je napomenuo da je akumulacija 10 metara ispod plana, te da se loša hidrologija iz 2016. godine prenijela na tromjesečje 2017. godine, pa se radi u nepovoljnim uslovima.

"Zbog takvog stanja u akumulaciji, HET-u se ne isplati proizvoditi, već samo za domaće potrebe", naveo je Tamindžija i dodao da je proizvodnja na nivou 50 odsto od plana za prvi kvartal.

Izvor: Srna