latinica  ћирилица
19/04/2017 |  18:41 ⇒ 18:55 | Autor: RTRS

U Kanadi nestala rijeka za samo četiri dana! (VIDEO)

Velika kanadska rijeka Slims nestala je sa geografske karte za samo četiri dana, a ta prirodna katastrofa je posljedica sve intenzivnijih klimatskih promjena, navode naučnici.
Rijeka u nastajanju - Foto: Screenshot/YouTube
Rijeka u nastajanjuFoto: Screenshot/YouTube

Tokom prošlogodišnjeg neuobičajeno toplog proljeća, velika jukonski glečer Kaskavulsk počeo je veoma brzo da se topi. To je uzrokovalo da je voda, koja već stotinama godina teče na sjever koritom rijeke Slims prema rijeci Јukon i Beringovu moru, izdubila novi kanjon i zaokrenula ka rijeci Alsek, te dalje prema novom ušću u Tihom okeanu udaljenom hiljadama kilometara. Od Slimsa su ostali samo potočić i velike gomile prašine. U veoma kratkom roku od samo nekoliko dana, rijeka Alsek, koja je ranije bila slične veličine kao Slims, postala je 60 do 70 puta veća.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Geonauka glavni krivac su klimatske promjene koje su posljedica ljudskih  aktivnosti, odnosno izgaranja fosilnih goriva.

- Otišli smo u područje u namjeri da nastavimo s mjerenjima rijeke Slims, međutim, našli smo skoro suvo korito - rekao je jedan od autora studije, geolog DŽejms Best.

- Vrh delte kojim smo krstarili u malom čamcu sada se pretvorio u pješčanu oluju. Okolina se dramatično promijenila - dodao je Best.

Promjena toka Slimsa razorno je uticala na ekosistem, na populacije riba, na hemijski sastav okolnih jezera, kao i na povećanje broja pješčanih oluja. Autori ističu da će sličnih slučajeva skretanja rijeka nastalih od glečera u bliskoj budućnosti biti sve više. To će se drastično odraziti na poljoprivredu, snabdijevanje vodom i proizvodnju struje.

Slično bi se moglo dogoditi u Himalajima, Andima, na Aljasci i u drugim krajevima svijeta u kojima se očekuju drastični efekti globalnog zagrijavanja.

Pojava skretanja rijeka na engleskom se stručno naziva "gusarstvo rijeka". Događalo se u davnoj geološkoj prošlosti, ali ga nauka nije do sada uživo zabilježila. Nažalost, čini se da ćemo se u godinama koje dolaze morati priviknuti da je to novi standard normalnog.

Izvor: Agencije