latinica  ћирилица
20/04/2017 |  12:19 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

Radojičić - Bivas: Mogućnost proširenja dugogodišnje saradnje

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić razgovarao je danas sa gradonačelnikom izraelskog grada Modina Haimom Bivasom o mogućnostima proširenja sedmogodišnje dobre saradnje ova dva prijateljska grada.
Igor Radojičić i Haim Bivas - Foto: SRNA
Igor Radojičić i Haim BivasFoto: SRNA

Radojičić je rekao da je Modin novi i moderan grad, koji se ubrzano razvija kao "pametan grad" i čija se iskustva mogu primijeniti i u Banjaluci.

"Mogućnosti saradnje pojavljuju se u više oblasti, jer postoje izraelske kompanije koje su izrazile interes za ulaganje tokom moje nedavne posjete Izraelu. Saradnja se već odvija u oblastima kulture i sporta", rekao je Radojičić novinarima nakon sastanka.

On je dodao da će Banjaluka istrajati na razmjeni srednjoškolaca i studenata, koji redovno posjećuju Izrael.

"Ne smijemo zaboraviti činjenicu da smo svake godine zajedno na komemoraciji žrtvama logora Јasenovac u Donjoj Gradini, odnosno da dijelimo zajednička teška sjećanja na vrijeme stradanja u Drugom svjetskom ratu", napomenuo je Radojičić.

Bivas je rekao da Modin ima saradnju sa mnogim gradovima u svijetu, ali da je saradnja sa Banjalukom daleko najbolja i najplodnija.

On je podsjetio da je prijateljstvo gradova Modin i Banjaluke započelo prije sedam godina, kao i da je delegacija Banjaluke prije dva mjeseca učestvovala na Konferenciji lokalnih uprava države Izrael u Modinu.

"Želimo da proširimo našu saradnju, naročito u oblasti turizma, jer narod Izraela mnogo putuje i jedna od destinacija sa kojom želimo da upoznamo naš narod je i Banjaluka i ovaj predivan kraj", rekao je Bivas.

Osim toga, kaže Bivas, cilj je da dovedemo što više izraelskih kompanija.

"Nastojaćemo da još više proširimo i učvrstimo veze koje već postoje, a želja nam je da što više poboljšamo razmjenu studenata i sportista Izraela i Banjaluke", rekao je Bivas.

Bivas predvodi višečlanu delegaciju Modina koja je doputovala u Banjaluku povodom obilježavanja Dana grada.

Izvor: SRNA