latinica  ћирилица
20/04/2017 |  15:23 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Snijeg izazvao probleme - koje posljedice će imati poljoprivrednici? (VIDEO)

Aprilski snježni pokrivač u nekim dijelovima Srpske dostigao je i 30 centimetara.
Voćnjak - Foto: RTRS
VoćnjakFoto: RTRS

Mokar i težak snijeg izazvao je probleme u snabdijevanju električnom energijom, saobraćaju, a pitanje je s kakvim posljedicama će se suočiti poljoprivrednici, posebno voćari. Prognoze da će se temperature u narednim danima spustiti i do 10 stepeni ispod nule, ne ohrabruju.

Na prostoru Sarajevsko-romanijske regije, gdje je snježni pokrivač najdeblji i problema najviše. Ekipe Elektrodistribucije Pale dva dana nastoje da otklone kvarove na dalekovodima, ali i dalje su pojedina sela bez električne energije.

Poznajući ćud prirode vozači u sarajevsko – romanijskoj regiji uglavnom su na vozilima zadržali zimsku opremu, ali sa snježnim padavinama nije se bilo lako izboriti. Ipak, putari su položili ispit.

Putari na jugozapadu Srpske bore se sa snježnim nanosima na planinskim prevojima.

Mnoge voćke nisu izdržale teret snijega, ali još veća opasnost je najavljeni mraz i temperature u minusu oko pet stepeni. Niske temperature najavljuju se i u nižim predjelima Srpske, pa stručnjaci apeluju na poljoprivrednike da zaštite svoje voćnjake. Zadimljavanje malinjaka, zasađenog na dva dunuma planirao je i voćar Kojo Lučić iz Istočne Ilidže. No pribojava se da će pri temperaturi od minus 10 stepeni to biti uzaludan trud.

- Šteta je do sada veća od 50 %. Veći problem je što smo se svi zadužili kod otkupljivača za sredstva za zaštitu, kaže Lučić.

U rodnim godinama Lučić je iz svog malinjaka ubirao dvije tone malina. Ove godine bi, kaže, bio zadovoljan i sa pola prinosa. O šteti na stablima šljiva i jabuka trenutno i ne razmišlja. Prerano proljeće i bogat cvat, kaže i nisu na dobro slutili!

U resornom ministarstvu apeluju na poljorivrednike da osiguraju svoju proizvodnju kako bi izbjegli štetu, jer ministarstvo ne može da pokrije sve gubitke.